Takip Et

ÇİFTÇİ MESLEK YASASI

6964 SAYILI Türlkiye Ziraat Odaları Birliği yasasının MaddeEK 1/A’da çiftçilik,” Ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yoluyla yahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle bitki, orman, hayvan ve su ürünleri elde edilmesini, bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından işlenip değerlendirilmesini, muhafaza ve pazarlanması” işi olarak tarif edilmiş.

Bunun yanında çiftçi (üretici) ise “Çiftçilik faaliyetlerini mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az bir ekim veya yetiştirme devresi yapan” kişi olarak tanımlanmış.

Ülkmizde hemen her meslek dalının bir,yasası,geleneği,örgütü ve yazılmamış anayasası bulunmaktadır.

Bunların içerisinde en esnek olanı,kısıtlaması olmayanı ise “çiftçilik” tir.

Neden ?

Örneklerle açıklamaya çalışalım:

Bugün farklı mesleklere mensup veya mesleksiz birisi ,canı sıkıldıkça,paraya ihtiyaç duydukça,içinde zengin olma arzusu kabardığı zaman,doktorluk,avukatlık,mühendislik veya milletvekilliği yapma şansına sahip midir?

Hayır.

Peki herhangi bir doktor, avukat,mühendis veya milletvekilli,devletin tarım desteklerinden yararlanmak için bir miktar tarım arazisi satın alabilmekte,bir hayvan sürüsü oluşturabilmekte,balıkçılık tesisi kurabilmekte,yumurta üreticiliği yapabilmektedir.Karşısına hiçbir engel çıkmamaktadır.

Batıda,özellikle Avrupa Birliği’nde tarımsal sistem alt yapısını oluşturmuş,bilgi –işlem,yapısal sorunları giderdiği için canı isteyenin tarıma bodoslama dalması önüne engeller koymuştur.

Kişi meslek değiştirirken öncelikle o tarımsal alandaki kooperatife kayıtlı olacak, üreticeği ürünün arz-talep dengesi kontrol edilecek,yetiştireceği ürünün yetiştirceği bölgeye uyumu göz önüne alınak… gibi pek çok kıstastan geçtikten sonra tarımla uğraşmaya başlayabilmektedir.

Aklınıza hemen şu sorunun geldiğini hissetmekteyim:

Her hangi bir kişi toprakla uğraşma güdüsünü gidermek için tarımla uğraşamaz mı? Evet uğraşabilir.Ancak devlet tarafından belirlenen 6-7-8. Sınıf tarım arazilerinde oluşturulacak “hobi bahçeleri” nde emekliliğinin tadını çıkarabilmelidir.Günümüzde olduğu gibi 1.sınıf tarım arazileri hobi bahçesi olarak parseller bölünüp tarımsal üretim süreci sekteye ve verim kaybına uğramamalıdır.

Artık “Çiftçi Meslek Yasası” çıkarmanın zamanı gelmiş ve geçmiştir.

Bilinmelidir ki tarım da bir bilim dalıdır.Müktesep hakları korunması çşartı ile üretici eğitimi için de bir fırsat doğacaktır.Üreticinin ihtisaslaşmasına yol açılacaktır.

Bu yasa hem Türk çiftçisinin itibarını artıracak,hem tarımsal üretime ciddiyet ve süretklilik kazandıracak hem de Türk çiftçisini koruyacaktır.

Görev sırası ise milletvekillerindedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.