Takip Et

ENFLASYON HESABINDA KABAK YİNE BİZİM KABAĞIN BAŞINA PATLADI

Birkaç gün önce 2017 Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı.

Beklenildiği gibi çekirdek enflasyon yüzde 12,08 ile 2004 Ocak ayından bu yana en yüksek düzeye yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Kasım ayı enflasyon verileri şu şekilde gerçekleşti:

TÜFE Kasım'da yüzde 1.49 arttı

TÜFE Kasım'da yıllık yüzde 12.98 arttı.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "B" Kasım'da yıllık olarak yüzde 12.17 arttı, "C" 12.08 arttı

Ekim ayında TÜFE aylık yüzde 2,08, yıllık yüzde 11,90 artışla beklentilerin üzerinde geldi. Yıllık enflasyon 9 yılın zirvesine, çekirdek enflasyon ise yaklaşık 14 yılın zirvesine çıktı.

 

Bir kısım basında yer alan ve tarım dışı sektörlerin sözcülüğünü yapan ekonomi yorumcuları ve enflasyonu da günlük aktüel,eğlendirici ve sansasyon konusu haline getiren haberciler için “günah keçisi yine tarım ürünleri oldu.

 

İşin eğlence yanı dışında kalan ve birinci sırada belirttiğimiz ekonomi yorumcularının iki hedefi bulunmaktadır.

Birincisi enflasyonun günahını tarım kesimine,Türk çiftçisine yüklemek,ikincisi ise sözcülüğünü yaptıkları maden,enerji,imalat,akaryakıt sektörlerini korumak ve kollamak.

İşte enflasyonla ilgili ilk ve en büyük punto başlıklar:

“Tüketici fiyatları bazında kasımda en yüksek fiyat artışı, yüzde 45,29 ile domateste görüldü. “

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, domatesteki fiyat artışını yüzde 23,33 ile kabak izledi.”

Fakat fiyatı düşen tarım ürünleri pek dikkate alınmamaktadır:

Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 19,95 ile karnabaharda gerçekleşti. Bunu yüzde 19,24 ile portakal izledi. Bunları yüzde 12,59 ile kivi, yüzde 11,98 ile ayva, yüzde 11,83 ile pırasa, yüzde 11,48 ile ıspanak, yüzde 4,15 ile muz, yüzde 3,38 ile koyun eti ve yüzde 2,84 ile mercimek izledi.

Sanayici ve tüccardan kaynaklanan enflasyon nedeni bilgiler ise en sona saklanmaktadır:

“Tüketici Fiyat Endeksinde (TÜFE) yer alan ana harcama gruplarında, kasımda aylık bazda en yüksek artış yüzde 3,77 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti.

Anlata anlata dilimizde tüy bitti.

1-Gıda enflasyonunun nedeni Türk çiftçisi değildir.Çünki çiftçinin ürünü tarlasından ,serasından,ağılından,ahırından “öldüm” fiyatına çıkmaktadır.

2-Gıdada enflasyonun günahı ulaştırma,pazarlama ve ticaret sektörünündür.Çiftçinin elinde beş para etmeyen gıda poşete ve ambalaja girdiğinde veya Pazar ve marketlere doğru yola çıktığında katlanarak artmaktadır.

3-Mevsimsel olarak zam gören domates ,biber,kabak,salatalık içinde bulunduğumuz aylarda seralarda şartlar zorlanarak yetişmekte ve piyasaya arzları en alt düzeyde gerçekleşmektedir.Bu da genel ekonomi ve tüketim bütünü içinde milyonda birle ifade edilebilecek rakamlardır.

4-Akaryakıt,enerji,madeni eşyaya binde bir yansıyan enflasyonun tarım ürünleri İle eş değer olması tüketici bütçesini olumsuz etkilemesi için tarım ürünleri ülke içi tüketiminin on binlerce kat artması gerekmektedir. Ayda beşer kilo domates veya kabak tüketen haneye aylık yansıma ortalama ve toplam olarak 17,5 TL dir.Bunu da fiyatı düşen diğer tarım ürünleri fazlası ile karşılamaktadır.

5-Enflasyonun gerçek sorumlusu benzin,mazot,sağlık giderleri,imalat sanayii,ev eşyaları,ulaşım ve mamul gıdalardır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.