Takip Et

2020 YILINDA BİRİKEN TARIM SORUNLARI VE DEVLETTEN BEKLENTİLER VE ÖNERİLER

Salgın süreci tüm ekonomiyi ve dolayısıyla tüm sektörleri olumsuz etkiledi.Ancak bu “tüm” sözcüğü içerisinden olumsuz etki açısından bankacılık, finans,sigorta ve enerji şirketlerini dışarı almamız gerekiyor zira bu sektörler kârlarını % 20’lerin üzerinde artırdılar.

Bunun yanında hizmet sektörü-başta işçi ve asgari ücretliler-küçük esnaf,dar gelirliler son derece sıkıntılı günler yaşadılar yaşamaktalar.

Son günlerde Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın açıklamalarında esnafa “vergi muafiyetinin sağlanması olumlu bir gelişme.

Hemen her sektör salgın sürecinde devletten herhangi bir şekilde payını alırken tarım kesimi istisna kalmıştır.Peki bu istisna tutulmada tarım ürünleri fiyatlarının payı var mı?2020 yılı tarım ürünü ve gıda fiyatlarını TZOB’un tespitleri ışığında ele alalım.

“-“Süt fiyatları acil olarak 2 pariteye göre fiyatlanıştır.Bu fiyatlar süt üreticisinin zarar ettirken süt sanayicisi kârına kâr eklemektedirç.Süt fiyatları 3 liranın üzerine çıkarılmalı, hayvan kesimleri önlenmelidir.

-“Özellikle bugünlerde Et ve Süt Kurumu besi alım fiyatlarına acilen zam yapmalıdır. Malını elden çıkaran üreticilerimiz bu işi bırakmaktadır. Bu durum besi üretimi için çok büyük bir tehdittir. Üreticilerimizin üretime dönmesi, ülkemizin et ihtiyacının karşılanması için hiç vakit kaybetmeden üreticilerimize gerekli desteği vermeliyiz”

-“Destek bütçesi, Tarım Kanunu’nda belirtildiği gibi Gayri Safi Milli Hasıla’nın en az yüzde 1’i oranında olmalıdır”

-“Desteklemede yüzde 2-4 arasında uygulanan stopaj kesintisi kaldırılmalıdır”

-“Desteklerde adalet sağlanmalı, küçük aile işletmelerine öncelik verilmelidir”

-“Çeşitli nedenlerle Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil edilemeyen ancak tarımsal üretim yapılan araziler de tarımsal desteklerden faydalanmalıdır”

-“Organik, organomineral ve toprak düzenleyicilerin kullanımını yaygınlaştırmak için desteklemeye devam edilmelidir”

-“Zeytinyağı ve pamuk prim desteğine getirilen dekara verim sınırlaması kaldırılmalıdır”

-“ Ülkemizde üretim planlamasının yapılamaması zaman zaman patates ve kuru soğan başta olmak üzere birçok üründe arz talep sorunu yaşanmasına sebep olmaktadır. Üretim planlaması tüm ürünlerde süratle hayata geçirilmelidir. Temel ürünlerimiz olan patates, soğan ve domates gibi ürünlerimizde pazarlama sorunları çözülmelidir”

-“İhracat pazarlarımızın kaybolmaması ve iç piyasada ürün fiyatlarının üretici aleyhine gelişmemesi için portakal, soğan, limon ve patates gibi ürünlerde ihracat yasakları getirilmemelidir”

-“Sözleşmeli üretim, lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsaları yaygınlaştırılmalıdır. Depo kurulumu tüm bölgelerde destekleme kapsamına alınmalıdır”

-“Ülke içi bitkisel ve hayvansal üretim teşviklerine devam ederek, besilik dana da dahil her türlü ithalatın kısa zamanda ülke gündeminden çıkarılması sağlanmalıdır”

-“Başta peynir olmak üzere ürünlere katma değer kazandırılma ve markalaştırma çalışmalarına hız verilmelidir”

-“Tarım BAĞ-KUR sigortası prim gün sayısı, 2008 yılında olduğu gibi 15 güne indirilmelidir”

-“Muafiyette geçen süreler çiftçilerimizin çalışma gün sayılarına eklenmelidir”

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.