Takip Et

2022 YILI VERİLERİ İLE TÜRK TARIMI (ENFLASYON-TARIMSAL DESTEKLEMELER VE GİRDİ FİYATLARI )

İnandırıcı ve gerçek olmayan TÜİK enflasyon verilerine göre “Tarım üretici fiyatları enflasyonu kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 169,45 oranında artarken, enflasyon Aralık’ta yüzde 84,39, gıda enflasyonu ise yüzde 77,87” şeklinde gerçekleşti.”

 

Gerçekte yarı yarıya düşürülmüş olan üretici enflasyonuna rağmen Türk üreticisi cebindeki para ve edindiği kredi miktarınca tarlasını sürmeyi, ekip biçmeyi ve ağıldaki hayvanını beslemeyi sürdürdü.

 

Buna rağmen tarımsal desteklerle Türk çiftçisi ile adeta alay edildi.

 

““2022 yılı bütçesinde tarım sektörüne tarımsal destekler için bir önceki yıla göre yüzde 65,1’lik artışla 39 milyar 832 milyon lira kaynak ayrıldı. 2023 yılı destek bütçesi ise 54 milyar olarak planlandı. Her ne kadar destek bütçesinde artış yapılmış olsa da girdi fiyatlarındaki artışlar ve enflasyon dikkate alındığında belirlenen bu rakamın daha da artırılması gerekir.

Diğer yandan, destek bütçesinin Tarım Kanunu’nda belirtildiği gibi Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın en az yüzde 1 oranında olması gerekirken, bu rakam da yüzde 0,39 düzeylerinde kaldı.”

Kendi kurumları olan TÜİK rakamlarına göre girdi enflasyonu ortalama % 250’lerde,ENAG’a göre ise % 300-500 aralığında gerçekleşirken tüm çiftçiye ödenen tarımsal destekleme 54 milyar TL, olmuştur.

Yasayla belirlenmesine rağmen, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın en az yüzde 1 oranında olması gereken 139 milyar değil de 54 milyar ödenmiştir.

“2021/2022 sezonu tarımsal girdi kullanımı açısından zorlu geçti. Çiftçilerimizin bir kısmı gübre ve mazottaki yüksek fiyat artışları nedeniyle girdi kullanımı azalttı. Gübre fiyatlarındaki artışlar yüzde 400’leri aşarken, mazot fiyatlarındaki artışlar yüzde 250’leri geçti. Zirai ilaç ve yem fiyatlarındaki artışlar yüzde 100’ü aşarken, elektrik fiyatlarında yüzde 140 artış görüldü.

Bir önceki yıla göre sezonun büyük bölümünde gübre fiyatlarındaki yüzde 200-300 aralığındaki artışın etkisi devam etti. Hava koşullarının olumlu gitmesi yetersiz kullanılan gübrenin olumsuz etkisini hafifleterek verim kaybını azalttı.

Yem fiyatlarındaki artış, çiğ süt ve karkas et fiyatlarının para etmemesi sonucu hayvansal üretim de daha zor günler yaşadı.” (NAİM ÖZDAMAR-DENGE YAZAR VE BUHARKENT MUHABİRİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.