Takip Et

Rakamlarla Dünyada, Türkiye’de ve Aydın’da pamuk tarımı ve üretimi-1

Uluslararası ticarette tarım ürünleri arasında en çok önem arz eden ve ülkelerin strateji geliştirerek en sert rekabete girdikleri ilk üç üründen birisi pamuktur. Bu rekabette, çizdikleri uluslararası ticari strateji ile ülkemizi en çok etkileyen ülkeler Yunanistan ve ABD iken son yıllarda üretim ve tüketim potansiyelleri ile Çin ve Hindistan bu alanda en etkili üç ülkeden birisi olmuşlardır.

Pamuğun bu kadar önemli oluşunun ilk nedeni insanların giyinmelerinin zaruri bir ihtiyaç olduğu, pamuğun da insan giyim hammaddeleri içerisinden en sağlıklı hammadde olmasıdır. İkincisi ise pamuğun pek çok endüstri alanında kullanılabilir ve yarattığı katma değerin son derece yüksek olmasıdır. Ayrıca pamuk yoğun işgücü ve istihdam yaratan hammaddelerin en önemlilerinden birisidir.

Son yıllarda pamuk üretici ve tüketici ülkeler sıralamasında büyük değişiklikler meydana gelmiştir. Bunda da en etkili unsur dünya pamuk stratejisini tayin eden başta ABD olmak üzere kendi üreticilerine sağladıkları üretim stratejileri ve desteklemelerdir. Bu iki uygulama da Türkiye gibi dünya pamuk ticareti ve stratejisinde söz sahibi olmayan ülkelerin ticari politikaları sonucu girdi fiyatlarının yüksekliğinin yanı sıra, pamuk üreticilerinin uluslararası rekabette yetersiz ve güçsüz kalmaları neticesinde pamuk üretim miktar ve alanlarında geriye kalmaktadır.

Bugün dünya pamuk üretim tablosu şu şekilde karşıya çıkmaktadır:

Dünya Pamuk Üretiminde Önemli Ülkeler ve Üretim Miktarları

Ülkeler Pamuk Üretim Alanları(1000 Hektar)

Hindistan 11 638

Çin 3 780

ABD 3 509

Pakistan 2 665

Özbekistan 1 275

Brezilya 1 014

Burkina Faso 631

Türkmenistan 545

Türkiye 455

Tanzanya 329

Mynamar 239

Zimbabwe 239

Arjantin 523

Diğer 4 579

TOPLAM 31 611

Kaynak: TZOB Zirai ve İktisadi Rapor(2011-2014)

Listede ilk iki sırayı paylaşan Hindistan ve Çin aynı zamanda dünyanın en fazla pamuk tüketicisi ülkeleri durumundadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.