Takip Et

ÜRETİCİ BİR BELADAN DAHA KURTULDU GİBİ…

Bu ülkede sektörlerin yararına çıkarılan yönetmelik,yasa ve genelgelerin nerdeyse tamamına yakınında diğer sektörler öz evlat muamelesi görürken tarım ve orman sektörü üvey konumunda tutulmaktadır.

Diğer sektörlerin çıkarlarını korumak için başta Zeytincilik Islah,Çevre sulama suları ile ilgili yasa ve yönetmelikler başta enerji ve maden sektörü olmak üzere hep onların lehine,tarımın aleyhine değiştirilmiştir.

Nisan ayı içerisinde “Tarımda Milli Birlik Projesi adı altında bir proje üretildi.Kaynağı ve üreteni belirsiz.Büyük bir ihtimalle uluslar arası bazı şirketlerin iş takipçiliğine soyunmuş bazı üst bürokratlar.Kimlikleri gizli.

Nedir bu proje? Nasıl gelişti ve gündemden düştü? Açıklamaya çalışalım.

Olayı ilk önce Tarım Yazarı Sayın Ali Ekber Yıldırım Ortaya çıkardı.Projenin iskeletinin ortaya çıkması ile tarım sektörünün pek çok kesimi-başta Ziraat Odaları ve Ziraat Mühensileri Odaları-tepkilerini ortaya koydular.Ya bürokrasi ve Bakanlık yetkililerini uyararak ya da basın yolu ile.

Peki içerikte neler vardı?

Tarım “Yalın Sistem” adı altında bir piramit örgtlenmesne gitmekte idi.Piramidin en alt katında çiftçiler,balıkçılar ve ormancılar yer almaktaydı.Balıkçı ve çiftçiler anlaşıldı,ama ormancılardan kasıt kimler belli değil…Orman teşkilatı mı,mahrukatçılar mı,orman işçileri mi?

Tarım Orman Bakanlığı yeniden düzenlenmekte, Bakanlık merkez teşkilatında Genel Müdürlükler daire seviyesine indirilmekte, Taşra teşkilatı Tarık Kredi Kooperatifleri ile ilişkilendirilmektedir.

Piramidin ikinci katında Milli Birlik Kooperatifi yer almakta;Tarım Orman Bakanlığının Taşra teşkilatı Tarım Kredi Kooeratifi ile organik bağ içine alınmaktadır.

Ancak Tarım Orman Bakanlığının taşra teşkilatı içinde yer alan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden söz edilmemektedir. Burada atlanan husus Tarım Orman Bakanlığı İlçe teşkilatları kaldırılacaksa görevlere hangi kuruma tevdi edilecek?

Milli Birlik Kooperatifleri yapısı KİT,Özel sektör ve Semerat Holding’den oluşmakta,Ortaklık payları KİTLER:35,Özel Sekör15:,Semerat Holding:50.

Semerat Holding girdi ve tarım ürünleri pazarlaması yapacak. Ancak Hikat Garibesi bu moktadan sonra başlamakta.Bir uluslar arası şirket,büuyük bir ihtimalle ABD şirketi olacak,Türk tarımının tüm girdi ithalatını ve pazarlamasını sağlayacak.Yani Türk Tarım sektörü ve üretici tek bir uluslar arası şirketin merhametine terk edilecek.

Burada akla pek çok soru takılmakta:

• 11iKalkınma Planında hedeflenen 2023 Kadar 100 milyar dolarlık tarımsal hasılat nasıl gerçekleşecek?

• Arz açığı olanlar ithal yoluyla temin edilecek-niçin üretime önem verilmiyor?

Sonuç olarak da Milli Birlik Tarım Projesi

• İTHALATÇI POLİTİKALAR-GIDA VE TARIM ÜRÜNLERİNDE DIŞA BAĞIMLILIK,

• KÜÇÜK ÜRETİCİNİN TASFİYESİNİ

• SOSYAL ANLAYIŞ TERKEDİLMEKTE.YALNIZ KARLILIK HEDEFLENMEKTE,

• TARIM ORMAN BAKANLIĞI YABANCI VE ÖZEL SERMAYENİN DESTEKÇİSİ,ÜRETİCİ DE İŞÇİSİ OLMAKTA,

• GIDA GÜVENCESİ NASIL TEMİN EDİLEMEMEKTE,

• ÜRETİCİ ÇIKARLARI KORUNMAMAKTADIR.

• KOOPERATİFLER VE ÜRETİCİ BİRLİKLERİ YOK SAYILMAKTADIR.

Neyse ki b şu anda proje Sayın Cumhurbaşkanı tarafından geri çevrildi. Büyük bir ihtimalle Ekim ayı içerisinde geniş kapsamlı bir “Tarım Şurası” yapılacak.

Şimdilik üreticilerimize ve tarım sektörüne geçmiş olsun diyorum.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.