Takip Et

2015 yılı türk tarımının değerlendirmesi: buğday-1

Çiftçinin umudunu ifade etmek için kullanılan “karnında kırık yıl yatar” sözünü hepimiz biliriz. Kazanamadığı her yılın sonunda gelecek yıl beklentileri sürer gider.

Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın 2015 yılı tarımını değerlendiridiği basın toplantısı, Türk tarımının masaya yatırılması, aksaklıkların görülmesi ve geleceğinin planlanması bakımından çok önemli.

Öncelikle Sayın Genel Başkan Şemsi Bayraktar’ın hububat ile ilgili tespitlerini ele alalım:

''2015 yılında olduğu gibi 2016 yılında da hububat ekim sezonu olan Ekim-Kasım ayları yeterince yağış almadığı için bitkinin yeşil aksamının gelişmesi yeterli olmamıştır. Ancak 2016 Ocak ayında yağan kar, üreticiyi ümitlendirmiştir.''

2015 hububat ürünü için Sayın Bayraktar:

“Ekim-Kasım aylarında yağışlar normalin yüzde 4,6 altında kaldı. Aralık ayında da ülke genelinde yağışlar oldukça yetersiz olurken, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin çoğu ilinde hemen hemen hiç yağış alınmadı. İç Anadolu, Marmara’nın kuzey ve doğusuyla Karadeniz kıyılarında başlayan hafif yağışın yeterli olması için Kasım ve Aralık aylarının açığını kurtaracak seviyeleri bulması gerekiyor” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, yeni tarım yılının başladığı 2015 yılının Ekim ayı başı ile Kasım ayı sonu birikimli yağışların genel olarak normalinden az olduğunu belirtti. Birikimli yağış ortalamasının 115,0 milimetre (mm), normalin 120,6 mm olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“2015-2016 yılı tarımsal üretim ve pazarlama dönemi Ekim ayı itibariyle başladı. Bu tarihten itibaren başta kışlık hububat olmak üzere, bazı baklagiller, kanola ve bazı sebzelerin ekimleri tamamlandı. Tarım yılının başladığı Ekim ayından Kasım ayı sonuna kadar birikimli yağışlar normalin yüzde 4,6 altında kaldı. 2 aylık dönemde gerçekleşen birikimli yağışlarda normale ve geçen yıl yağışlarına göre Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde azalma görülürken, Marmara Bölgesi'nde normal düzeyde, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde ise artış oldu. Ekim, Kasım aylarında birikimli olarak normale göre yağış azalması yüzde 35,5 ile en fazla Akdeniz Bölgesi’nde görüldü. Bu bölgeyi, yüzde 30,4 ile İç Anadolu, yüzde 5,5 Güneydoğu Anadolu, yüzde 4,3 ile Ege bölgeleri izledi.”

Sayın Bayraktar, 2015 yılı hububat tahmininde bulunurken 20 milyon tonu telaffuz etmişti. TMO da rekolte raporunda Sayın Bayraktar’ı doğruluyarak 2014 rekoltesinin 19 milyon ton civarında gerçekleştiğini, 2015 rekorunun ise yüzde 18’lik artışla 21,2 ton olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Ancak her zaman olduğu gibi buğday üreticisi değil, tüccar ve fırıncı kazanmıştır.

Birkaç gün önce yazdığımız gibi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’in yerinde çıkışı ile ekmek zammının üreticinin sırtına yüklenmesi son anda önlendi. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.