Takip Et

İyi Tarım-Organik Tarım-2

Aydın ili tarım desenini anlatırken, ”kahve, çay ve muzdan başka her çeşit bitkisel üretimin yapıldığı il” tanımlamasını yapmaktayız. Bu tanımlamanın içine giren tarım ürünlerini organik tarım ve iyi tarım uygulaması yapılabilirlikleri açısından sınıflandırmamız gerekmektedir. Bu sınıflandırmaya gitmeden önce hali hazırda Aydın’da iyi tarımın ve organik tarımın durumuna göz atalım:

Bu alanda karnemiz iyi; ancak amaçlanan hedefin oldukça uzağındayız. Türkiye genelinde Organik ve iyi tarım uygulamalarının hala çok az olması bizi önde göstermektedir.

Aydın ilinde Ziraat Odalarına kayıtlı üretici sayısı yaklaşık olarak 120 bindir. 2012 yılı verilerine göre bu rakamın sadece 5790’ı organik tarımla iştigal etmektedir. Bu rakam bizi Türkiye ikinciliğine taşımıştır. Yaklaşık 133 bin tonluk üretim miktarı ile Türkiye dördüncüsü durumundayız. Organik tarım yapılan arazilerimizin toplamı ise 35 bin hektar kadardır ki Aydın ilinin yüzölçüm olarak iller bazında Türkiye ortalamasının oldukça altında olması bu rakamı karşımıza çıkarmaktadır. Fakat bu rakamlar ve sıralamalar bizi sevindirmesin hala bu alanlarda oldukça geri durumdayız.

2008 yılında ilimizde organik tarım yapan çiftçi sayısı 825,organik tarım desteklemesi yapılan arazi miktarı 40 bin dekar toplam destekleme miktarı 860 bin TL iken, 2012 yılında, çiftçi sayısı 4 bin, organik tarım desteklemesi yapılan arazi miktarı 204 bin dekar toplam destekleme miktarı 6 960 bin TL ‘ye ulaşmıştır. Dört yılda gelinen bu miktarı yeterli bulmuyoruz. Çünkü Aydın Türkiye’nin en önde gelen, yeniliklere açık, modern tarımın gereklerini yerine getiren illerin başında gelmektedir. Arzumuz Aydın’ın tüm tarım topraklarının organik ve iyi tarım uygulaması kapsamına alınmasıdır.

Her geçen sene tarım ürünlerine verilen desteklemeler artsa da bu artışlar üreticilerimizi memnun edecek düzeyde değildir. Ürünlerimizin kaliteli ve ihracata uygun, iç pazar taleplerini karşılayabilecek miktar ve özelliklerde olabilmesi için desteklemelerin bizimle aynı tarım desen ve hedeflerinde paralellik gösteren ülkelerin desteklemeleri seviyesine gelmesidir.

Aydın ilinin 2013 yılı esas alınarak organik ve iyi tarıma ilgisini ilçeler bazında irdeleyecek olursak bu konuda Çine’nin zengin zeytin varlığından dolayı ilk sırayı aldığını görmekteyiz. Çine ‘yi yaklaşık 108 bin dekar arazi ile Söke izlemektedir ki Söke üreticisi zeytin ve pamukta organik tarıma geçmeyi tercih etmiştir. Yine organik tarıma en uygun ürünlerin (incir, kestane, zeytin)en fazla yetiştiği Nazilli’de 68 bin dekar arazide organik tarım yapılmıştır.

Bu ilçemizi sırasıyla Germencik, Karpuzlu, İncirliova, Yenipazar, Sultanhisar, Efeler, Bozdoğan, Köşk, Koçarlı, Kuşadası, Didim, Karacasu, Buharkent izlemektedir. Kuyucak ise son sırada. Ancak 2014 yılında üzümde 790 dekar incirde ise 10250 dekar alanda iyi tarım uygulaması ile Buharkent, Bozdoğan’ın ardından 10.sıraya yerleşmiştir. Bu ilçelerimizin organik ve iyi tarım uygulamalarında tercih ettikleri ürünler incir, zeytin, kestane, üzüm ve çam fıstığıdır.

Bu alanda en büyük açığımız organik ürünleri işleyecek, marka olarak satışa sunacak, ambalajlayacak işletme sayısının halen 100 adedi bulmamış olmasıdır.

Bu konuda iddiamızın gerçekliliği ve haklılığımız ortaya çıkmaktadır. Aydın üretmekte fakat ürettiğini pazarlamakta sıkıntı çekmektedir. Tarıma dayalı endüstriye verilen desteklemeler daha sade, faydacı, bürokratik engellerden arındırılmış olmalıdır.

Burada da iş TKDK ve GEKA yöneticilerine düşmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.