Takip Et

İyi Tarım- Organik Tarım-4

Aydın tarımı, iyi tarım ve organik tarım uygulamaları ile ne derece uyum gösterecektir? Ve uygulamalar başarıya ulaşabilecek midir?

Bu sorunun cevabını öncelikle yetiştirdiğimiz tarım ürünlerinin çeşitlerini yetişme alanlarını inceleyerek cevaplamaya çalışalım.

Zeytin: İlimizin en geniş alanları kaplayan ürünü zeytindir. Zeytin ağacı bakımından Aydın ili 22 milyondan fazla ağacı ile Türkiye liderliğini korurken zeytin ve zeytinyağı ihracatında da ülkenin ilk üçünde yer almaktadır. Zeytin pek çok tarım ürününe göre daha az zirai mücadeleye tabi tutulan bir bitki olması dolayısıyla hem iyi hem de organik tarıma uygunluk göstermektedir. Zeytin ağaçlarının önemli bir bölümünün Aydın dağlarında ve Büyük Menderes’in güneyinde yer alan Menteşe dağlık yöresinde, tarla işlemenin zor olduğu meyilli ve dağlık alanlarda yer alması bu uygulamalara uygun ortam yaratmaktadır. Bu tür arazilerde zirai mücadelenin zorluğu zeytinde organik tarımı mümkün kılmaktadır. Buharkent’ten Didim’e kadar tüm ilçelerde zeytinde hem iyi tarım hem de organik tarım yapılmasına son derece uygundur.

İncir: İncir Buharkent’ten başlayarak, Ortaklar’a kadar uzanan Büyük Menderes Nehri’nin sağ sahilinin kuzeyinde, Aydın sıradağlarının güney yamaçlarında çoğunlukla meyilli arazilerde yer almaktadır. İncir diğer ürünlere göre daha az zirai ilaçlamaya maruz kaldığı için organik ve iyi tarım uygulamaları için en uygun meyve olarak görülmektedir. Hem taze hem de kuru incirde iyi ve organik tarım uygulamalarının yapılması mümkündür.

Kestane: Köşk-Sultanhisar-Nazilli-Kuyucak-Buharkent’in sınırlarında bulunan Aydın dağlarında ve Bozdoğan’da yetişen kestanenin yukarıda saydığımız iki üründe olduğu gibi iyi ve organik tarımdan yararlanması mümkündür.

Pamuk: Söke başta olmak üzere Karacasu dışında tüm ilçelerde yetiştirilen pamuk ürünümüz, Türk ve dünya tekstilinin tercih ettiği ölçütlerine sahiptir. Günümüz tüketicisinin beslenme yanında giyinmede de organik ürünlere verdiği önemin ve tercihin gün geçtikçe artması dikkate alındığında pamukta da iyi ve organik tarım uygulamalarının daha geniş alanlarda yapılması gerçeği ortaya çıkmaktadır. Burada dikkate alacağımız en önemli nokta ise GDO’lu pamuk tohumlarının ülkemizde ekimini önüne geçilmesi gerçeğidir. Pamuk alanlarının daha büyük parsellerden oluştuğu dikkate alındığında iyi ve organik pamuk tarımı yapan üreticilerin desteklemelerden daha fazla yararlanacakları ortaya çıkmaktadır.

Çam Fıstığı: Bozdoğan ve Koçarlı’da geniş ormanlarda üretilen çam fıstığının da zirai mücadelesinin sınırlı olması bu pahalı ürünümüz içinde toplama, kurutma, eleme ve ayıklama dışında pek işçiliği olmayan künar ürününün de organik tarım kapsamında yer alması üretici açısından kazanç kapısıdır.

Ceviz: Son yıllarda kestane gibi fiyat istikrarını koruyan ürünlerden olan ceviz de aynı künar ve kestane gibi, tarla ürünlerine ve diğer meyvelere göre girdi maliyeti ve işçiliği az olan tarım ürünü sınıfından olup, özellikle son iki yıl içinde üreticiler tarafından kapama bahçeleri oluşturulan bir meyvemiz. Hem iyi hem de organik tarım için gayet uygundur.

Bu ürünlerin dışında kiraz, tütün, üzüm, elma, nar, hububat çeşitleri, mısır, yonca ve diğer pek çok tarım ürününde iyi ve organik tarım uygulamaları yapılmakta ancak yetersiz kalmaktadır. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğü, Araştırma İstasyonları, Ziraat Odaları, Tarımsal Gıda ve ürün işleyen şirketler, Danışmanlık firmaları, bu uygulamaların içinde yer alan üretici ve kuruluşlar tarafından en kısa zamanda ilimizdeki iyi Tarım ve Organik tarım Uygulamaları ile ilgili bir toplantı-zirve düzenlenerek mevcut durum gözden geçirilmeli, sorunlar ortaya konmalı, bu alandaki zayıf-güçlü yönlerimiz, fırsat ve tehditler belirlenmeli, kısa-orta ve uzun vadede planlamaları yapılmalı, ilçeler bazında yapılacak planlamalar ile her ilçenin uygulamaya geçireceği iyi ve organik uygulamaların uygunluğu ortaya konulmalıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.