Takip Et

BURSA SİYAHI İNCİR VE GELECEĞİ

Bursa siyahı incir ekonomik olarak ihracat amacı ile ilk Bursa’da başlamış olup “Dürdane” çeşidinden üretilip, taze olarak tüketilmektedir.

 

Bursa Siyah İnciri, sıkı meyve yapısına ve kuvvetli aromaya sahiptir. Ancak Bursa ilinde klim özellikleri dolayısıyla Ağustus ayının sonunda olgunlaşmaktadır.

 

Olgunlaşma dönemi son yıllarda Bursa için bir dezavantaj olarak gerçekleşmiş,Antalya ve Bursa ‘da yerleşik Bursa siyahı incir ihracatçısı ihracat sezonunda ilk toplu alımları Ağustos ayı başında Aydın Buharkent’te gerçekleştirmeye başlamıştır.

 

Bursa’da yetiştirilen siyah incirler diğer bölgelerde yetiştirilen siyah incirlerden daha iri ve daha koyu renklidir. Duyusal analiz sonuçlarına göre Bursa ilinde yetiştirilen siyah incirlerin lezzet ve kalitesi eksik güneşlenme nedeniyle tadı az,renk kalitesi iyidir.

 

Aydın’da ise ,özellikle Buharkent’in erkenciliği nedeniyle ihracatçı öncelikle Aydın’ı tercih etmektedir.

 

Aydın ilinin Bursa siyahı incirleri güneş yüksek ısı ve mevsim etkisiyle erkenci,daha tatlı daha dayanıklı kabuk kalitesine sahiptirler.Renk stenen özelliklerde olmasına rağmen daha üstün bir renk için gece-gündüz arasındaki ısı farkının azaltılması gerekmektedir.Bunun için de bahçelerde yağmurlama/sisleme sisteminin oluşturulması gerekmektedir.

 

Üretilen Bursa siyahı incirin %65’i fazlası ihraç edilmektedir. İhracata yönelik ürün fiyatları 2019 yılında ortalama 10-11 TL, 2020 yılında ortalama 13-13,50 TL civarında gerçekleşmiş olup, 2021 yılında ortalama 25 TL düzeyinde gerçekleşmiştir.

 

Bursa siyahı incir pazarlamasında Buharkent modelinde üretici avantajı ön planda iken Bursa’da tüccar ve ihracatçı çıkarı ön plandadır.

 

Aydın genelinde Buharkent modelinde olduğu gibi tarla “tohuruna” yani alıcı ile sorumluluk ve işlevler paylaşılarak bahçe bazında satıştan kesinlikle taviz verilmemelidir.Aksi halde Bursa siyahı incir taze sarı lopta olduğu gibi “komisyoncu” nun günlük fiyat “oyunları” ile zararlı duruma sokulmaktadır.

 

Üreticilerin Bursa siyahı tarımına başlamaları için bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir:

 

• Arazi seçiminde dikkatli olunmalı,bu konuda teknik eleman özellikle Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsüne başvurulmalıdır.

• Bahçenin mutlaka daimi suyu, bilhassa artezyeni bulunmalıdır.

• Fidan seçiminde sertifikalı fidan tercihi yapılmalıdır.

• Dikim öncesi tarla hazırlama usulüne uygun olmalıdır.

• Fidan dikimi bilimsel esaslara uygun olmalı,arazinin meyline göre dikim aralıkları seçilmelidir.

• Fidan dikiminde,ilk,ikinci yıl ve ertesi yıllar budaması teknik bilgiler olduğu için gene Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsüne başvurulmalıdır.

• Bitki besleme,sulama ve zirai mücadelede bilgi alt yapısı olumalıdır.

 

Bursa siyahı geleceği açık olan bir üründür.Sulama,budama ve yetiştirme teknikleri geliştirilerek Aydın’da uygun bir ürün haline getirilmeli ve ülke liderliğine sahip olunmalıdır.

 

Üreticimizin dikkat edeceği en önemli nokta,tekrar belirtirsek,günü birlik fiyat oluşmasını kesinlikle izin vermemeli,”tohuruna” sistemi sürdürmelidir. (NAİM ÖZDAMAR-DENGE YAZAR VE BUHARKENT MUHABİRİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.