Takip Et

BATI TRAKYA TARIMI (Gezi Notları)-16

Batı Trakya’da ikinci gün ikinci ziyaretimizi Semetli Köyü’nde kurulmuş bulunan Halil Vedat’a ait gıda pazarlama ve meyve sebze işleme tesisini gerçekleştirdik.

Halil Vedat’ta gıda üzerine çalışmakta. Türkiye’den mamul gıda ithal etmekte. Toptancı sistemi ile Yunanistan geneline dağıtım yapmakta.

Yunanistan mutfağının en çok tüketilen sebzelerinden birisi de bamya. Hele tavuklu bamyaları gayet lezzetli.

Gümülcine Kiraz yakası köylerinde sultaniye ve Balıkesir tombul bamyası sözleşmeli olarak Halil Vedat tarafından üretimi sağlansa da arz eksikliği nedeni ile yetersiz kalmakta. Vedat Türkiye’den bamya ithal etmekte. Ancak Balıkesir yöresinin bamyası da yetersiz kalmakta. Aydın’dan ithalini önerdik.

 

Günün üçüncü ziyareti Gümülcine Başkonsolosu Sayın Murat Ömeroğlu’nun bizleri kabulleri ile sürdü.

 

Murat Ömeroğlu 1976 Salihli doğumlu. Bursa Anadolu Lisesi ve Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuş. Hacettepe Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmıştır. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı'nın görevlendirmesiyle Rodos Deniz Hukuku Akademisi'nde eğitim görmüş.

 

Dışişleri Bakanlığı merkez teşkilatında Balkanlar, Ortadoğu ve Denizcilik, Havacılık ve

Hudut Genel Müdür Yardımcılıklarında çalıştıktan sonra Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği, New York Başkonsolosluğu ve Berlin Büyükelçiliği'ndeki görevlerinin ardından, Haydarabat Başkonsolosluğu’nda Kurucu Başkonsolos olarak görev almış ve şuanda Gümülcine Başkonsolosluğu görevini yürütmekte.

Bizleri gayet sıcak bir biçimde karşıladı. Batı Trakya ve Yunanistan’ın Batı Trakya Politikaları hakkında geniş bir biçimde bilgilendirdi.

Sayın Ömeroğlu özetle Batı Trakya Türkleri’nin sorunlarından bahsederken sorunları,

•Ulusal/Etnik kimliğin tanınmaması

•Vatandaşlık sorunu

•Müftülerin atanması sorunu

•Cemaat ve vakıf mallarının yönetimi sorunu

•Siyasi katılımın engellenmesi sorunu

•Eğitim sorunu

•Ekonomik sorunlar olarak sıraladı.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.