Takip Et

KURAKLIK SÜRECİNDE AYDIN VE ÇEVRE İLLERİNİN DURUMU

Kuraklıkta insan etkisi inkâr edilemez orandadır.” Önceden doğal nedenlerle oluşan bu olaylar günümüzde doğal nedenlerin yanı sıra insan etkisi ile meydana gelmektedir. Türkiye sahip olduğu coğrafi özellikler nedeniyle dünyanın varoluşundan bu yana iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer almıştır.”

Dünkü yazımızda kuraklığın mevcut durumu ile ilgili bazı araştırmaları ortaya koyarak yaşadığımız ve yaşamakta olduğumuz dönemi izah etmeye çalıştık.

Bu yazı dizimizde amacımız kuraklığın ilk etkisinin tarım olacağından hareketler ilgilileri harekete geçirmek,tarım sektörünü de bilgi sahibi yapmaktır.

Bahsettiğimiz bu çalışmalarda oluşturulan haritalardan yola çıkılarak illerin kuraklık tanımlamaları yapılmıştır.

Bizleri öncelikle ilgilendiren Aydın ve çevre illeridir.Çünkü bu iller ile Aydın’ın kuraklık karşısında kaderi benzeşeceği ve yakın akıbetleri yaşayacakları malumdur.

Aşağıda tanımı yapılan iller birbirlerinin su kaynağı yaratıcısı veya su kullanıcısı durumundadır.Bu illerdeki kuraklık komşu ve yakın iller doğrudan

Çalışmada illerin 2000 yılı öncesi ve 2000-2016 yılları arasında yaşadığı kuraklık tanımlamaları ortaya konulmuştur.

İller 2000 Yılı Öncesi Tanımlaması 2000-2016 Yılları Tanımlaması

Manisa Çok kurak Çok kurak

Uşak Kurak Kurak

Denizli Kurak Çok kurak

Afyonkarahisar Kurak Kurak

Muğla Kurak Kurak

İzmir Çok kurak Çok kurak

Aydın Çok kurak Çok kurak

Tabloyu incelediğimizde çok kurak iklime hızlıca geçen ilin Denizli olduğu görülmektedir.Ancak bu çok kurak olgusunun Denizli ile sınırlı kalmayacağı diğer illeri de etkileyeceği ortadadır.

Diğer bir Haritada Bodrumdan başlayarak Kuyucak’a kadar uzanan ve Bergama’’dan Ege Denizi’ne uzanan yarım daire şeklindeki bölgenin de çok kurak alana girdiğini görmekteyiz.

2016 yılında oluşturulan bu harita bugün genişlemiş.Kurak alanlar 2016 yılının 3-4 katı kadar büyümüştür.

Bölgeler bazında kuraklığı ele aldığımızda “Türkiye’nin iklim yapısı gereği genel olarak sıcaklıklar güneyden kuzeye doğru azalmaktadır. Buna paralel olarak Şekil 2’ye göre kuzeyden güneye doğru kuraklık artış gösterirken; Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinin bir bölümü ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi çok kurak, Trakya’nın kuzey bölümü ile Karadeniz kıyıları ise yarı nemli sınıfta yer almıştır. Nemli sınıf sadece yağışların fazla sıcaklığın az olduğu Karadeniz kıyılarında yer alırken iç bölgeler kurak özellik göstermiştir.”

“Türkiye’deki çok kurak alanlar Güney Doğu Anadolu Bölgesi ile Ege ve Akdeniz Bölgelerinin büyük bir kısmında özellikle dikkat çekmektedir. Nemli ve yarı nemli alanlar sadece Karadeniz kıyılarında görülürken İç ve Doğu Anadolu’da kuraktan çok kurak iklime doğru geçiş dikkat çekmiştir. Sadece 15 yılda ülkemizde alansal olarak %1.80 oranında kuraklık eğilimi artış göstermiştir.”

Kaynak: İlknur CEBECİ ve diğerleri. Türkiye’nin İller Bazında Kuraklık Değerlendirmesi. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.