Takip Et

Cumhuriyet Hükümetlerinin Tarıma Yaklaşımı-33

14 Mayıs 1950 tarihinde yapılan genel seçimlerde,282 milletvekili alarak tek başına iktidarı kazanan DP (Demokrat Parti)’de I. Menderes hükümetinde ilk Tarım Bakanı olarak Nihat Eğriboz görev almıştır.9 Mart 1951 tarihine kadar görev yapan hükümetin Tarım ile ilgili olarak geniş bir düzenleme metni hazırlamıştır.

Tarım ile ilgili yapılacak düzenlemelerde, metnin girişinde, tarımda radikal değişikliklerin yapılacağının mesajı verilmekteydi.

“DP iktidarını, CHP’den ayıran önemli bir görüş farkı da tarım işlerimizin ele alınışında gerçeğe dönüştürülecektir.

Nüfusumuzun % 80’i tarımdan geçimini sağlamakta, tarım milli ekonomimizin kaynağını teşkil etmektedir. Milli gelirin artması ve her alanda kalkınmanın ana şartı tarım alt yapısının güçlenmesi ile mümkün olacaktır.

Tarımın ekonominin temeli olduğunu gözden uzak tutmayacağız.Eski iktidarın yaptığı gibi gösterşçi ve pahalıya mal olan bir devlet kuruluşunun ,karasaban ve kağnının mahkumu olan geri bir tarımsal bünye üzerine kurulamayacağı,kurulmak istendiği takdirde ise mili ekonomiyi takatsiz düşüreceği gerçeği her zaman hesaplanmalıdır.

Tarımı ön plana alan bir görüşle hareket ederek tarım kredi davasını tarım alet ve makineleri sorununu, hastalık ve zararlılarla mücadele, iyi tohum ıslah konularını, tarım tekniğini ilerletme çarelerini önemle yeni baştan gözden geçireceğiz.

Küçük ve büyük sulama işlerine hız vermenin, tarımda verimi hızla artıran ve yeni yeni girişimlere geçmek imkânı veren bir konu olduğu kanaatindeyiz.

Topraklandırma işini daha fazla önemle, pratik ve süratli usullere bağlamak niyetindeyiz.

Bir milyarı geçen devlet bütçesi içinde Tarım Bakanlığına ayrılan miktar 30 milyon olup, bu oran% 3 civarındadır.

Sulama ve yol gibi ileri doğrudan tarımla ilişkili konular olarak ele alacağız.

Vergiler ve gümrük tarifeleri yolu ile tarımımız güçlendirilecektir.

Ziraat Bankası kredileri çiftçiye tahsis edilecektir.

Ziraat Bankası’nın sermayesi sözde değil özde artırılacaktır. Bunun ne miktarda yapılacağı araştırmalar sonucu ortaya konulacaktır.

DP hükümetleri öncesinde özellikle hububat alanında Türkiye kendi kendine yeten hatta ihracat yapan bir tarım ekonomisine sahipti.1939 yılında 23 bin ton olan buğday üretimi 1940 yılında 63 800 bin tona çıkmıştır.

Savaşın uzaması ve seferberlik yıllarında tarlalar boş kalmış, üretim gerilemiştir.1946 yılında ancak 33 bin ton gibi bir rakam yakalanabilmiştir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.