Takip Et

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ SORUNU

Bu ülkenin en yaygın milli kooperatiflerinden birisi Tarım Kredi Kooperatifleridir. 1935 yılında çıkarılan 2836 sayılı “Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu” ile “Tarım Kredi Kooperatiflerinin” kuruluş adı ve varlık nedeni ve amaçları, sistemi ve yapısı belirlenerek, kuruluşu gerçekleştirilmiştir.

1581 sayılı “Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu” ile Bölge Birlikleri ve Merkez Birliğinin kurulmasına imkan tanınarak Tarım Kredi Kooperatiflerinin dikey teşkilatlanmasına zemin hazırlanmıştır. Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası bünyesinde faaliyet gösterirken 1975 ve 1976 yıllarında Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliklerinin, 17 Mayıs 1977 yılında da Merkez Birliğinin kurulmasıyla tamamen bağımsız bir çiftçi kuruluşu olmuştur.

Ak Parti hükümetleri Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ayrı bir önem vererek,son yıllarda farklı bir kimliğe bürünmelerini sağlamışlardır. Gübreden tohuma, ilaçtan yeme, sulama sistemlerinden lojistik hizmetlerine, hayvancılıktan bitki besleme, plastik, bilişim, gıda, dış ticaret, petrokimya ve lisanslı depoculuğa, üretim öncesi ve sonrası girdi temininden sigortacılık ve ürünlerin pazara ulaştırılmasına kadar geniş bir alanda faaliyet göstermektedir.Son zamanlarda ise market işine girdi.

Kooperatifin ana görevi tarımsal faaliyette bulunan çiftçilere ucuz kredi temini olması gerekirken yüksek oranlı ticari faiz ile kredi kullanmak haline gelmiştir. Ve kredi komisyoncusu bir kurum manzarası arz etmektedir.Hatta bazı kooperatifler çiftçileri, müteselsil kefaletli borç senedi ile birbirlerine kefil yapmaktadır.Alınan mazot,gübre,ziari ilaçlar tarım girdilerindeki yüksek fiyatlar,kredi faizlerine uygulanan oranlar,tarım ürünlerinin sürekli zarar fiyatlarla satılması çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifine borçlarını ödenemez hale getirmiştir.

Yüksek oranlı krediler çiftçinin altından kalkamayacağı bir yük haline gelmiş, 2020 yılı Ocak ayı itibari ile çiftçilerin tarımsal kredi borçları 117 milyar, takipteki borçları 5.2 milyar TL, gayri nakdi kredi miktarının ise 8.1 milyar liraya dayanmıştır.

Son zamanlarda Tarım Kredi Kooperatifleri’nin çiftçiden alacağını tahsil etmek amacı ile trakötürne ve hatta ahırdaki ineğine haciz getirdiği haberleri basında ve TV’lerde sık sık yer almaktadır.

Bugün Tarım Kredi Kooperatifleri ülkenin en varlıklı kurumlarından birisidir.Yöneticileri amacının ve hedef kitlesinin Türk çiftçisi olduğunu unutmamalıdır.

Bir kooperatif nihayetinde ortağı için zarar edebilir. Tarım Kredi Kooperatifleri ortağı olan çiftçisinin borcunun önemli bir bölümünü,faizini silebilir ve hatta çok uzun vadelere yayabilir.Her durumda da zarar etmeyecek,karından zarar edecek ve sorun olmaktan çıkacaktır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.