Takip Et

1 Kasım 2015 Milletvekili seçimleri Aydın ili analizi-23

1 Kasım 2105 seçim analizlerini Kuyucak ve Nazilli ile sürdürüyoruz.

KUYUCAK

Uzun dönemdir yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin başarılı olduğu Kuyucak 2014 yerel seçimlerde Belediyeyi Adalet ve Kalkınma Partisi’ne kaptırdı.

1 Kasım 2015 seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi, belediyeyi almış olmanın avantajı ve Belediye Başkanı Metin Ertürk’ün iletişim ve yöneticilik ustalığı ile oyunu daha da artırdı. Ayrıca Adalet ve Kalkınma Partisi ikinci sıra milletvekili adayı Abdurrahman Öz’ün Kuyucaklı olması da ayrı bir kazandırıcı unsur olarak Kuyucak seçmeninin tercihlerinde yer tuttu. Ve böylece Kuyucak Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ilk sırada yer aldığı ilçelerden birisi oldu. Adalet ve Kalkınma Partisi 723 oy arışı sağlarken oy artış yüzdesi 9 olarak gerçekleşti.

Cumhuriyet Halk Partisi,147 oy gibi sınırlı bir oy artışı sağladı.

Milliyetçi Hareket Partisi ise 765 oy kaybı yaşadı. Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Ömer Çelik’in Genel Merkez’e ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye gösterdiği sert tepki hemen cevabını aldı ve Milliyetçi Hareket Partisi Kuyucak ilçe teşkilatı, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi tarafından kapatıldı.

Partiler 7 Haziran 2015 Milletvekili seçimleri 1 Kasım2015 Milletvekili seçimleri

Oy Sayısı Oy Sayısı

CHP 7 764 7 911

AK Parti 7 451 8 174

MHP 3 050 2 285

 

NAZİLLİ

Nazilli, seçim sonuçları en merak edilen ilçelerden birisi idi. Bunun ana nedenini ise Milliyetçi Hareket Partisi’nin Nazilli’de göstereceği başarının derecesi oluşturmaktaydı. Nazilli, iki dönmedir Haluk Alıcık başkanlığında hem Nazilli belediyesini yönetmekte hem de Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezinin Aydın Milletvekili aday sıralamasında ortaya koyduğu tercihin doğru olup olmadığının test edilecek olmasıydı.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi önceki seçimlere göre daha farklı bir aday belirleme yöntemi seçmiş, adaylar kadar bölgesel oy dağılımını ilk tercih olarak ön plana çıkarmıştı. Aydın Merkez(Efeler) oylarının dağılacağını hesap eden Milliyetçi Hareket Partisi, Efelerden sonra en fazla oy potansiyeline sahip Nazilli’den 7 Haziran seçimlerinin dördüncü sırasında yer alan Deniz Depboylu’yu liste başına koydu.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.