Takip Et

EGE BÖLGESİ OLARAK TARIMDA NEREDEYİZ?

Türk ekonomisi ve tarımı içerisinde yerimizin belirlenmesi doğrudan rakamalar ve istatistiklerle ilgilidir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine ve GEKA’nın araştırmaların göre “Ege Bölgesi’nde toplam tarımsal üretim değerinin 2001-2010 döneminde yaklaşık 5 katına çıktığı görülmektedir. Bitkisel üretim, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler değerinden oluşan bu değerin Ege Bölgesi tarımsal üretim değerine katkısının yıllık ortalama % 34, Türkiye tarımsal üretim değerine katkısının ise yıllık ortalama % 5,8 olarak gerçekleştiği görülmektedir. Bölgedeki tarımsal üretim değeri artış göstermekle birlikte Ege Bölgesi ve ülke genelinde de önemli düzeyde bir artış yaşanması sebebiyle bölgenin Ege Bölgesi ve ülke geneli tarımsal üretim değerine katkısında çarpıcı değişiklikler gözlenmemektedir.”

2001-2010 dönemi birim tarım alanı başına üretim değeri incelendiğinde TR32 Bölgesi’ (Aydın Denizli Muğla) nin ve illerinin Türkiye geneline kıyasla yüksek değerler aldığı görülmektedir. Söz konusu dönemde birim alan başına üretim değerinin hem bölge hem ülke geneli için yaklaşık 5 katına çıktığı görülmektedir.

“Bölge genelinde 2010 yılında 2001 yılına kıyasla toplam tarım alanı azalırken toplam bitkisel üretimin arttığı görülmekte, bu bağlamda birim tarım alanı başına üretim miktarı olarak değerlendirildiğinde üretimde verimlilik artışı olduğu söylenebilmektedir. TR32 Bölgesi kişi başı tarımsal üretim değeri Ege Bölgesi ve Türkiye değerlerinin üzerinde bulunmaktadır.

2007-2010 dönemi Türkiye ve Ege Bölgesi kişi başı tarımsal üretim değeri % 51 oranında artarken, TR32 Bölgesi’nde % 61 artış göstermiştir.

Söz konusu dönemde toplam tarımsal üretim değerinde ise Türkiye, Ege Bölgesi ve TR32 Bölgesi için sırasıyla yaklaşık % 68, % 57 ve % 58 oranında artış yaşanmıştır.

Yuarıdki rakamları irdelediğimizde Aydın tarımına daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Bunun için;

• Üretici eğitimi artırılmalı,

• Ürün planlaması etkin hale getirilmeli,

• Tarım dayalı endüstri desteklemelerle geliştirilmeli,

• İhracata yönelik üretime önem verilmeli,

• Markalaşma öne çıkarılmalı ve desteklenmeli,

• Tarım havzaları üretim modelinde ürün seçimi tekrar gözden geçirilmeli; bu model içinde ihracat değeri olan ürünler ağırlık kazanmalı,

• Tarım ürünleri ve hayvancılık ürünleri (et,süt,yumurta) nde milli b ir üretim ve pazarlama ekonomisi uygulanmalı,”bırakınızcı” anlayış terkedilmelidir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.