Takip Et

BURSA SİYAHI İNCİRDE GÜNCEL İHRACAT SORUNLARI

Taze sarı lop incir raf ömrünün kısa olması nedeniyle, bugünkü teknolojik genleşmeler kapsamında ihracat açısından riskli kabul edildiği için rağbet görmemekte, çok az bir kısmı (8 ‘te biri) taze olarak tüketilirken kalanı kuru incir olarak ayrılmakta, bunun da yaklaşık ve ortalama 60 bin ton kadar ihraç edilmektedir.

Taze sarı lop incir üretimi toptan satış şeklinde sadece Buharkent civarında değerlendirilmekte, yıllık üretim ise 14-22 bin ton aralığında gerçekleşmektedir.

Daha önceki yıllarda Bursa merkez köylerinde yetiştirilen Bursa siyahı incir, artık daha geniş alanlarda yetiştirilmektedir. Önü ihracat ve iç pazar fiyatları açısından açık olan Bursa siyahı incir çeşidi için Aydın coğrafyası en uygun alandır. Zira Aydın toprakları ve iklimi hem erkencilik, hem şeker hem kalite hem de en uygun bölge iken üreticinin incir yetiştirmede bilgi altyapısının ileri ve eksiksiz olması ayrı bir fırsattır.

Taze incir sofralık ve sanayilik olarak satın alınmaktadır. Sofralık olan büyük bölümü turizm bölgelerine ve il merkezlerine sevk edilirken sanayilik olanı iç ve dış pazarda tatlı, pasta ve kek yapımında değerlendirilmektedir.

2016 yılında ülke üretiminde lider durumda olan Buharkent 2 500 ton şoklanmış ve kıyılmış taze incir yanında 25 bin ton sofralık incir üretmiştir. Son yıllarda bu rakamlarda büyük düşüşler yaşanmıştır.

Yaş incir ihracatında Bursa siyahı incir amiral gemisi konumundadır.Ancak onun da bazı sorunları sürmektedir.

Bursa’da olduğu gibi Aydın’da da Bursa siyahı incir bahçeleri bazı alanlarda zeytin ve bağ üretim alanlarıyla karışık tesis edildiği için zeytin ve bağ zararlı ve hastalıkların karşı yapılan kimyasal mücadele esnasında zirai ilaç bulaşma riskine karşı ilaçlamaların, havanın rüzgarsız olduğu sabah ve akşam saatlerinde uygun alet ve makine ile yapılması, ilaç bulaşma riskini, dolayısıyla ihracata engel unsurları azaltacaktır.

Yaş incir ihracat sektörünün zarar görmemesi için gerek üreticilerin gerekse ihracatçılarımızın kesim ve ihraç tarihlerini dikkate alarak hareket etmesi önem taşımaktadır.

Aydın ve Bursa da bu tarihleri belirlemek amacı ile komisyonlar kurulmuş olup olgunlaşma öncesi hasat ve ihracat tarihleri belirlenmektedir. Üretici ve ihracatçıların bu tarihlere göre ürün hasadını yapması ve ürünün daha sonra ihracata gönderilmesi gerekmektedir.

Bursa siyahı incirde güncel olan en önemli sorun erken olgunlaştırıcı “etephon” kullanımıdır.

Daha önce bazı üreticilerce uygulanan bu bitki düzenleyiciyi günümüzde bazı açıkgöz ve paraya doymaz ihracatçılar uygulamaktadır.

Gerçekte ise incirde erken olgunlaşmayı teşvik eden, incirde ruhsatı olmayan bitki gelişim düzenleyicisi kullanımından dolayı hem kendileri hem de ülkemiz açısından bazı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.

Geçtiğimiz yıllar itibariyle incirde tavsiye dışı kullanılan bitki gelişim düzenleyicisi kullanılması ve parçalanması sonucu ortaya çıkan maddeler, insan sağlığı yönünden sakıncalı olduğundan, Avrupa'da bu ürünlerle yetiştirilmiş incir talep görmemektedir.

Son olarak İzmir’de yerleşik bir ihracat şirketinin “etephone” kullanması nedeni ile çok büyük bir potansiyele sahip Çin ve Uzakdoğu pazarı da artık risk altındadır ve Bursa siyahı incir ihraç edemem tehlikesi ile karşı karşıya kalmış durumdayız

İncirde bitki gelişimi düzenleyicisi yapay bir olgunluk sağlıyor gibi görünse de gerçekte ürünün kalitesini bozmakta, raf ömrünü azaltmakta, piyasaya aşırı ürün arzı nedeniyle fiyatların düşmesine ve gelir kaybına neden olmaktadır.

Birkaç bilinçsiz ve sorumsuz kişinin ülkemiz ekonomisine ve sektör paydaşlarına zarar vermeye hakkı yoktur.

Ayrıca bu maddenin kullanımı incir ağaçlarının ömrünü 4-5 yıl gibi kısa bir süreye düşürmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.