Takip Et

YUMURTA TÜKETİMİMİZ

Ülkemiz gıda üretimi açısından çeşitlere göre genellikle ilk beş ve on içinde yer alırken tüketimde ise Afrika ülkelerinin az üzerinde yer almakta.

Özellikle proteinli ve değerli gıdaları az tüketirken başta ekmek olmak üzere karbon hidrat tüketimimiz dünya ortalamasının çok üzerindedir.

Et ,süt,yumurta,bal,balık tüketimimiz çok az iken sebze tüketimimiz özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yüksek olmasına rağmen iç ve doğu bölgelerde hububat ve bakliyat üretimi ile beraber tüketimin bir hayli fazla olduğunu görmekteyiz.

Ülkemiz insanının en az tükettiği ürünlerden birisi de yumurta.Gerçekte ise yumurta en ucuz gıdalardan birisi.Günümüzde dört çiftlik yumurtası bir bardak çaya,beş yumurta bir litre suya eş değerdir.

Bir ürünün ederini bulması ve kazandırabilmesi için ihracatı kadar iç tüketiminin de yüksek olması gerekmektedir.Her nedense her evin buzdolabında yumurta olmasına rağmen ihmal ve yanlış inanışlar sonucu özellikle çocuklarımızı yumurta ile beslemekten kaçınmaktayız.Halbuki hücre oluşumunun ve büyümenin temelinde protein yatmaktadır.Ve her bir yumurtanın yedide biri saf proteindir.

B bakımdan çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi ve büyümesi için yumurta elzemdir.

Peki kişi başı ne kadar yumurta tüketmekteyiz?

1970’li yıllarda kişi başı yumurta tüketimi yıllık 75 adet iken 1990’ların başında bu rakam ancak 125 adede yükselebilmiştir.2010 yılında ise sadece 170 aded…

2015 yılında şi başına yumurta tüketimini diğer ülkelerle kıyaslayacak olursak;

Meksika:357 Almanya:233

Malezya:343 Kanada:233

Japonya:330 Avustralya:226

Rusya:291 İtalya:221

Arjantin:266 Fransa:221

Kolombiya:252 Macaristan:215

ABD:247 Danimarka: 248

Avusturya:234 Türkiye:200 (*)

Gelişmişlikte neredeyse bize eş değer olan Meksika her gün bir yumurta tüketirken biz yılın 165 gününü yumurta yemeden geçirmekteyiz.

(*)Annual Review-2016) 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.