Takip Et

2016 kuru incir sezonu açılırken-1

Sarı lop inciri diğer incir çeşitlerinden ayıran en önemli özellik kurusunun, diğer çeşitlere göre nefasetini koruması ve gıda güvenirliği açısından raf ömrünün neredeyse bir yıla yakın sürdürebilmesidir.

Kuruma özelliği olan sarı lop incir Buharkent, Köşk, Nazilli, Sultanhisar, Kuyucak, Aydın Efeler, İncirliova ve Germencik önemli yetiştirme alanlarıdır. En yoğun incir yetiştirme alanları Germencik, İncirliova ve Nazilli’dir. İkinci sıraya koyabileceğimiz ilçeler Efeler, Bozdoğan ve Sultanhisar’dır. Yetiştirme alanı ve üretim miktarı bakımından Kuyucak, Köşk, Buharkent ve Yenipazar’ı üçüncü sıraya oturtmalıyız. Buharkent ve bir miktar da Kuyucak taze incir üretimi ve ihracatı yaparken diğer ilçeler kuru incir üretimleri ile öne çıkmaktalar. Bu alanlarda toplam olarak 6 milyon 120 bin yetişmiş ağaçta yaklaşık 188 bin ton incir üretimi yapılmaktadır. Bu rakamlar Türkiye üretiminin ağaç bakımından yüzde 64’ü üretim bakımından da yüzde 63’üne tekabül etmektedir.

 

Bu kadar dar alanda 30 bini Aydın’da olmak üzere, yaklaşık 35 bin ailenin geçim kaynağı olan bu ürün ne yazık ki değerini kaybetme, kalitesini sorgulatma, üretim miktarını mevcut rakamlarda tutamama, iç ve dış pazardaki etkinliğini kaybetme ve eşsiz bir ürün olma özelliğini kaybetme ile karşı karşıyadır.

 

Aydın incirinin geleceğinden kaygı duymaktayız. İncirin geleceği ile ilgili kaygılarımız abartılı mıdır? Bunun cevabını tespit, tedbir ve çözümlerden sonra incir ekonomisinin geldiği noktada sektörün tüm tarafları vereceklerdir.Ancak can sıkıcı olan incirin üzerindeki en büyük tehlike durumundaki “jeotermal yayılma” önlenememekte,jeotermal şirketler her geçen gün kamu görevlileri ve incir üreticileri üzerine kurmakta oldukları baskıyı artırmaktalar.Bu da incirin geleceği açısından hiç de iç açıcı bir ümit vaat etmemektedir.

 

Aydınlının gönlünden inciri silemezsiniz. Aydın’dan inciri sildiğiniz anda Aydın’ı da silmeniz gerekir. İnsan sağlığını da göz ardı etmelisiniz. Çünkü Aydın insanının beslenme listesinden inciri çıkaramazsınız.

 

İncire gereken önemi veriyor muyuz? Ve ya niçin incirin korunması için gerekli özeni göstermeliyiz? Aydın ve İzmir’in bazı bölgelerinde pek çok ailenin geçim kaynağı olması dışında sembolik tarafı nedir?

 

Aydınlı iki sembolü ile övünür. Birincisi,Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının temelinde yatan ataları “efe”lerin Aydın’da Yunan işgali ile başlayan direnişleri ve kahramanlıkları…İkincisi ise yetiştirmekle övündükleri incirleri…

Aydın’da her belediyenin, sivil toplum kuruluşunun, deneğin,birliğin ve benzeri kurumların amblemlerinde ya efe ya da incir veya her ikisi birden yer almaktadır.

İşte incir bu kadar vazgeçilmez… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.