Takip Et

İklim değişikliği ( küresel ısınma )ve tarıma etkileri-2

Küresel ısınma deyince aklımıza önce alıştığımız iklim hareketleri dışında, afete kadar uzanan beklenmedik iklim olayları gelmektedir.

Aşırı kuraklık, yağış, don, fırtına, bora, hortum, sel bunlardan bazıları.

2007 yılında meydana gelen kuraklık ile 2015 yılında yaşadığımız aşırı don hala hafızamızda.

Peki bu afetlerin sebepleri nelerdir?

Bozoğlu ve Öztürk’ün araştırmalarına göre, ''Küresel ısınma, insan aktivitesi sonucu sera etkisi yapan gazların atmosferdeki oranlarının hızla artmasıdır. Sanayi Devrimi ile artan insan aktivitesi, gelişen teknolojinin hızla yaygınlaşması ve yaşam standardının yükseltilmesi çabaları, atmosferde sera etkisi yapan gazların miktarında gereğinden fazla artmaya neden olmuştur. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sera gazlarının hızla artmasıyla küresel ısınmanın neden olduğu ve insan başta olmak üzere bitki ve hayvan türlerinin yaşamını tehdit eden doğa felaketleri görülmeye başlamıştır.”

 

GAZ VE SERA ETKİSİ ARTIYOR

Küresel ısınmanın en önemli suçlularını arayacak olursak karşımıza, -Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı bir çalışmaya göre- “insanın çeşitli aktivitelerinin küresel ısınmaya katkısında, enerji kullanımının %49, sanayinin %24, ormanların yakılması ve tahribinin %14, tarım aktivitelerinin payı ise %13 olarak tespit edilmiştir.”

Güneşten atmosfere doğru yansıyan güneş ışınlarından bilhassa enerji yüklü olan kızılötesi ışınlarının uzaya geri dönmesi sera gazları tarafından bu dönüşümleri engellenerek küresel ısınma meydana gelmektedir. Sera gazlarının atmosferdeki miktarı arttıkça bunların sera etkisi de artmaktadır.

Küresel ısınmada etkili olan gazlar, sırasıyla Karbondioksit (CO2), Metan (CH4), Diazotoksit (N2O), Ozon (O3), Karbon monoksit (CO) ve Halokarbonlar (CFC gibi) ve su buharı ’dır.

 

FOSİL YAKITLARDAN KAYNAKLANIYOR

Galip Akın’ın araştırmalarına göre küresel ısınmaya neden olan en önemli gaz karbondioksittir.

Sera gazları içindeki payı %82’dir. Milyonlarca yıldan beri atmosferdeki miktarı değişmeyen CO2’in Sanayi Devrimi'nin başlangıcından günümüze kadar %31 oranında arttığı saptanmıştır. 1990 yılından önceki 20 yılda atmosferdeki CO2 gazının yıllık artışı %0.4 iken daha sonraki yıllarda artış miktarı %0.2 ila %0.8 arasında değişmiştir. İnsan aktivitesi sonucu atmosfere salınan CO2’in büyük bir kısmı yoğun olarak kullanılan fosil yakıtlardan kaynaklanmaktadır.

Aydın’daki jeotermal santralsellerden atmosfere salınan gazın % 99’unun Karbondioksit olduğunu hatırlayalım. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.