Ziraat Odası Yöneticileri olarak, Mehdi Eker’in Bakanlığından itibaren ÇKS’lerin Ziraat Odalarınca düzenlenmesi gerektiği fikrini savuna geldik.
Bu düşünceyi savunmak için birkaç tane gerekçemiz bulunmaktaydı:
Öncelikle Ziraat Mühendisinin görevi arazide çiftçi eğitimi,denetlemesi ve yol göstericiliğidir.İkincisi Ziraat Mühendisi gibi teknik eleman grubunun bilgisayar başında belge hazırlamaktan kurtularak gerçek görevine dönmesidir.Görev tanımı gereği İlçe Tarım Müdürlüklerinin teknik hizmet ve denetleme görevine dönmesidir.
Diğer bir konu ise üretici açısından. Üretici bu sayede hem para tasarrufu hem de zaman tasarrufu yapacaktır. Ayrıca Ziraat Odaları ÇKS düzenleme karşılığı olarak ücret talep etmeyecekler. Ziraat Odası-İlçe Tarım Müdürlüğü-Nüfus Müdürlüğü-İlçe Tapu Müdürlüğü arasında mekik dokumayacak ve zamandan kazanacak.
Son olarak Ziraat Odaları Marmara Bölge toplantısına katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, yaptığı açıklamada; Çifti Kayıt Sisteminde il ve ilçelerde ziraat mühendislerinin sahaya inerek, tarla ve ürün kontrollerinin bire bir yapılması konusunda Aydın'ın pilot il olarak belirlendiğini söyledi.
Aydın Ziraat Odalarının seçilmesi Aydın Ziraat Odaları yönetici ve çalışanları kadar Aydın’ın da gurur konusu olmalıdır.TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) ‘nin Aydın’ı pilot il seçmesinin ana nedeni Aydın’da kurulu 16 Ziraat Odası’nın disiplinli,sansasyondan uzak ve düzenli çalışmasıdır.
Ayrıca çalışanlarının kariyerli ve çalışma alanlarında yeterli olması pilot il seçilmesinin başlıca nedenlerindendir.
Pilot il seçimini takip eden süreçte ÇKS’lerin Ziraat Odalarına devri ülke geneline yaygınlaştırılacaktır.
TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) uzun zamandır Ziraat Odalarını bu sisteme uyarlamak için hazırlamakta,Oda yönetici ve çalışanlarını eğitimden geçirmekte.
Ancak bazı odalar için bu yeni personel ihtiyacı anlamına gelmekte.
Bunun yanında ileriki dönemlerde İlçe Tarım Müdürlüklerinin “denetleme” dışındaki tüm faaliyetleri Ziraat Odlarına devredilmesi konusunda bir kanaat hakim.Bu da Ziraat Odlarının daha fazla Ziraat Mühendisi,Veteriner ve teknik eleman istihdam edeceği anlamına gelmektedir.
Bunun için Ziraat Odaları az olan gelirlerini artırmak zorundadır.Ziraat Odaları gelir artışını zaten zor durumda olan çiftçiden sağlayamaz.Üretici bir kurum olmak zorundadırlar.Gerektiğinde tarıma dayalı sanayiyi kuracak,gerektiğinde tarım market ve yöresel gıda pazarlaması yapacak.Tarımsal üretimin lideri Ziraat Odalarıdır.Örnek bahçeleri kuracaktır.
Tüm bunları yapabilmesi için de kurumlar arası işbirliğinin öncüsü lacaktır.
Ziraat Odaları sorumluktan kaçamaz.İlçenin tarım lideridir.Yasaların kendisini hapsetmesine izin veremez.İlçenin tüm tarım sorunlarına müdahil olmak zorundadır.
Artık günümüzde Ziraat Odaları yukarıda saydığımız etkinlikleri yerine getirebilecek güç ve özelliklere sahiptir.
ÇKS sisteminin Ziraat Odalarına devri konusunda en fazla çabayı gösteren TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar ve bu gerçekleşmeyi sağlayan Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye Ayın ve Türk çiftçisi adına şükranlarımızı sunarız.
Şimdi özen gösterme,layıkıyla yerine getirme ve Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ı gururlandırma sırası Aydın Ziraat Odalarındadır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.