Birçok yazımızda bahsettiğimiz gibi üzerinde en çok oyun oynanan tarım ürünlerinden birisi de kuru incirdir.
Bu dün de bugün de böyle sürüp gitmektedir. Dun levantenler ve yabancılar incir üzerinden Türk incir üreticisini sömürürken bugün de yerli tüccar eliyle bu sömürü devam etmektedir. Üreticiden başka incir pazarlama zinciri içinde yer alan her kesim incirden kazanırken üretici bazı yıllar hariç hep kaybetmektedir.
2016 yılı kısmen 2017 yılı ise büyük oranda bu tespitlerimizin dışında kalmaktadır.
2016 yılında üreticinin eline “ orta incir “ olarak tabir edilen 51-55 kalibre kuru incir ortalama olarak 9 TL’den geçmiştir.
2017 yılında ise iklimin, bazı bölgeler hariç olmak üzere incir kalitesine uygun biçimde seyretmesinden dolayı kaliteli kuru incir elde edilmiştir. Bazı incir üreticisi ilçelerde 1 ve 4 gün olmak üzere meydana gelen yağışlar incir kalitesini olumsuz etkilemiştir.
İzmir Ticaret Borsası önderliğinde ve bizim de içinde olduğumuz “rekolte tahmin heyeti” tarafımızdan kuru incir rekoltesi 78 200 ton olarak belirlenmişse de tarafımızdan bu rakama itiraz edilmiştir.
İtiraz nedenlerinden birisi bizim tahminimiz 63 000ton olması; ikincisi rekolte toplam rakamının tamamen ihracata uygun inciri değil hurda dahil olmak üzere tüm vasıflardaki incirin yekununu vermesi; yüksek gösterilen rekoltenin piyasadaki psikolojik etkisinin sadece üreticiye yaramadığı diğer kesimlerin fiyat kırmak için rekolte rakamlarını kullanmakta olmasıydı.
Sevindiricidir ki TARİŞ İncir Birliği Yönetimi yanımızda ve incir üreticisinin yanında yer aldı. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Bircan bizim gibi rekolte rakamına itiraz ederken; TARİŞ’in tarihi misyonuna uygun bir şekilde gerçekçi, alınır-satılır bir fiyat belirledi.
25 Ağustos 2017’de TARİŞ İncir Birliği Yönetimi 51-55 kalibre incir fiyatını 12 TL olarak açıkladı.
Fiyat o kadar isabetliydi ki birkaç gün ve hafta sonra TARİŞ İncir Birliği Yönetiminin açıkladığı bu fiyat adeta taban fiyat olarak piyasalarda kabul gördü.
Her ne kadar bazı tüccar ve işletmeciler bu fiyatı aşağı çekme gayreti içindeyseler de eldeki stok, arz-talep manzarası,iç ve dış piyasalardaki,özellkle ihracat talepleri fiyatların daha da yukarı çekileceğini göstermektedir.
19 Eylül tarihi itibari ile Borsalarda kuru incir fiyatları 13,8-28 TL arasında seyretmekte, ortalama fiyatlar ise 14 TL olarak gerçekleşmektedir. Bu fiyatlar üretici için tatmin edici işletmeci ve tüccar için kâr anlamına gelmektedir. Her ne kadar fahiş kâr elde etmekte zorlansalar da…
Fiyatların oluşmasında katkısından dolayı, incir üreticileri adına, TARİŞ İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Bircan, Yönetim kurulu üyeleri Ali Genç, Fatma Behit ve diğer yöneticileri can-ı gönülden kutlarım.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.