Üç gün önceki yazımızda internet ortamında pek çok kişinin bilgisi olmadan fikir beyan ettiğini ,yalan-yanlış bilgilerin kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini belirtmiştik.
Aynı fikir üretimi, orman yangınları sürerken İNTERNET PROFESÖRLERİ (!)NDEN son hızla devam etti.
En çok paylaşılan fikir ise başta zeytin olmak üzere yanan ormanlara meyve ağacı dikilmesi konusunda idi.Tabii ki araştırmadan,kopyala/yapıştır yöntemi ile klavye ve cep telefonu aracılığıyla milyonlarca hektar orman alanını zeytinliğe ve meyve bahçesine çevirmek çok kolay…
Ülkemiz ormanlarında yer alan ibreli Kızılçam, Sarıçam, Göknar, Ladin, Sedir, Ardıç, Fıstıkçamı, Halep çamı, Sahilçamı, P.Radiata, Duglaz dır.
Yapraklı orman ağaçları ise ayın, Meşe, Gürgen, Kızılağaç, Kavak, Kestane, Dişbudak, Ihlamur, Kayacık, Çınar, Okaliptüs, Sığla, Fındık, Huş, Defne, Şimşir, Kermez meşesi, Kocayemiş, Maki, Ilgın, Kıbrıs akasyası , Yalancı akasya ,Üvez ’dir.
Odun dışı orman ürünleri ise palamut meşesi, mahlep,censiyan ,hatmi,çam fıstığı,menegiç,meyan kökü,geven,lavanta,sumak,sahlep ve ıhlamurdur.
Bunların dışında orman ağacı olmayan incirin kısıtlı olarak boş ve bozuk alanlara dikimi kabul edilmiştir.
Zeytin ise Akdeniz ve Ege bölgelerinin doğal ağacıdır.Zeytin de ormanlık alanlara belli program dahilinde dikilmektedir.
Orman alanlarının kendine göre bir sistemi bulunmaktadır.İkjlim,toprak yapısı,yükseltisi dikkate alınmadan her aklınıza estiği yere zeytin,incir ve meyve ağacı dikemezsiniz.
“Yanan orman alanlarında zeytin gibi yangına dayanıksız çeşitler değil ısı enerjisini düşürmeye yönelik yangın zayıflatma alanları oluşturulmalı, aktif biyolojik faaliyet gösteren şerit, yol ve hatlar (yeşil doku) tesis edilmeli, yangına direnç gösteren karışık ormanlar (servi, dişbudak, harnup, çınar, sığla, meşe, fıstık çamı, vb.) kurulmalıdır.”
Bu konuda kararı verecek olan işin uzmanlarıdır.Kısacası Orman Genel Müdürlüğü’dür.
Bu konuda orman oluşturmak amacı ile Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde fidan ve tohum üretimi yapılmaktadır.
Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde fidan müdürlüklerinde asli ve doğal türlerle birlikte 500 değişik türün üstünde fidan üretimi yapılmaktadır. Üretilen fidan miktarı 2000 yılında 126 milyon adet iken, 2012 yılında 380 milyon adet fidan üretimi programına karşılık, yıl sonu itibariyle 471 milyon adeti üretim, 229 milyon adeti ise tohum ekimi olmak üzere toplam 700 milyon adet fidan üretilmiştir. 2013 yılında ise tohum ekimleriyle beraber yaklaşık 400 milyon adet fidan üretilmiştir.
8 ilde 35.260 m2 kapalı alana sahip, 25 milyon adet/yıl kapasiteli toplam 43 adet modern sera fidan üretiminde kullanılmaktadır. Son dönemde endemik türlerimiz, yabanıl türlerimiz ile gelir getirici tür fidanların üretimine ağırlık verilmektedir. Böylelikle hem biyolojik çeşitliliğin devam ettirilmesi, hem de gelir getiren türler ile vatandaşımıza ekonomik destek sağlanmaktadır.
2020 yılı itibari ile Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde fidan müdürlüklerinde yaklaşık olarak 520 milyon fidan üretilmiştir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.