Takip Et

2015 yılı Türk tarımının değerlendirmesi incir üretimi-5

“Doğal yapısı nedeni ile alımı ve satımı kısa sürede tamamlanan ve iç tüketiminin az olması nedeni ile daha çok dışa bağımlı olan kuru incirin, piyasa fiyatlarında işlem gören ürün miktarının azlığı nedeniyle Borsa satışları etkili olmamaktadır.

İncir fiyatlarının, önceki yıllarda üretim ve ihracat sezonu olarak adlandırılan Ağustos – Aralık döneminde, diğer aylara göre daha yüksek seyretmesine rağmen son üç sezon fiyatlarının aylara göre dalgalanma gösterdiği görülmektedir. 2014/2015 sezonu Mart ayında ortalama 3,00 TL/Kg olan naturel kuru incir fiyatları, Mayıs ayında 4,92 TL/Kg’a yükselmiş, sezon içinde en yüksek fiyat ise 5,46 TL/Kg ile Temmuz ayında olmuştur.”

“Yaklaşık 105 bin ton civarındaki dünya kuru incir üretiminin % 15-20’si, üretici ülkeler tarafından tüketilmekte, üretici ülkelerin iç tüketiminden arta kalan kısım ise ihracata konu olmaktadır. Ülkemizde ise üretilen incirlerin % 30’u genellikle taze olarak iç pazarda, % 70’i ise kuru incir olarak iç ve dış pazarlarda tüketilmektedir. Kurutulan ürünün alım ve pazarlaması Tariş İncir Birliği ve tüccarlar aracılığı ile yapılmaktadır.”

''İLK GEMİ'' DARBESİ

“Türkiye’de kuru incir alımı ve pazarlamasında faaliyet gösteren tek tarım satış kooperatifleri birliği Tariş İncir Birliği’dir. Sektördeki payı önceki yıllara oranla gerilemiş olsa da Birlik faaliyette olup, ortaklarının taahhüt ettiği tüm ürünü almakta ve değerlendirmektedir. Yaklaşık 5 bin kayıtlı ortağı bulunan ve 14 bağlı kooperatif ile faaliyet gösteren Tariş İncir Birliği tarafından, 2014/2015 sezonunda 1.023 ton ürün alımı yapılmış olup, toplam üretimden birliğin aldığı pay % 1,4’tür.”

Her yıl olduğu gibi 2015 yılında da gümrük beyannamelerinin ilk kayda alınış tarihi, diğer bir deyimle “ilk gemi “olarak tabir edilen ilk yükleme tarihi uygulamasının daha geç bir tarihte belirlenmesi, kuru incir sektöründe olumsuz sonuçları da beraberinde getirmektedir.

Bu uygulamada en önemli amaç, üreticinin elinden inciri ucuz fiyata alabilmektir. Gemi dışında araçlarla erken dönemde yapılacak ihracatlar bu uygulama nedeniyle engellenmekte, dış pazar başta Yunanistan olmak üzere diğer ülkelere kaptırılmaktadır. Bu konuda Ege İhracatçı Birlikleri ve Kuru Meyve İhracatçıları arasında 2015 yılında dahi görüş birliğine varılamamış, az farkla “ilk gemi” den yana olanların oyları doğrultusunda bu uygulama sürmektedir.

İÇ TÜKETİM ARTIRILMALI

Ülkemizde incirin iç tüketimi yetersizdir. Bunda en önemli neden tanıtım eksikliğidir.Türk insanının yeterli ve dengeli beslenmesi, piyasa dengelerinin sağlanması bakımından gerekli ve somut hedeflere ulaşan tanıtım faaliyetleri yapılarak gerek kuru, gerekse taze incirin iç tüketim miktarı artırılmalıdır ki kişi başına düşen incir tüketimi istenen seviyeye ulaşmalıdır.Özellikle Aydın ve Ege’deki gıda sanayicilerimizin bu ürüne ilgi göstermesi sağlanarak, özellikle incir ezmesinin çikolata, pasta ve bisküvi sanayinde değerlendirilerek tüketimi artırılmalıdır.

Her ne kadar son birkaç yılda Aydın’da kuru incir işlemede gözle görülür bir mesafe kat edilmiş olsa da bu iç tüketim rakamlarına yansımaktan uzaktır.

İlkokul dönemindeki çocukların incirle tanışması ve düzenli tüketimler sağlanmalıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.