Ege Bölgesi tarım ağırlıklı bir bölge olması yanında diğer sektörleri de ihtiva etmektedir.
2020 yılında Ege bölgesinin i toplan ihracatı 11 710 milyar dolar iken 2020 yılında bu rakam 14 milyar 815 milyon dolara ulaştırmıştır.
İzmir ili Ege Bölgesi ihracatının % 53’ünü karşılamıştır.
Ege Bölgesinin ihracatta bulunduğu ülke sayısı da 211’e ulaşmıştır.Bu ülkeler arasında ABD ve İngiltere 1 milyar dolar üzerinde ithalat yapan ülkeler konumunda yer almışlardır.Bu iki ülke Almanya’dan sonra 1 milyar dolar sınırını aşan ülkelerdir.
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinin 11 tanesi 2020 yılına göre ihracatını artırırken, Ege Tütün İhracatçıları Birliğinin ihracatında azalma yaşandı. Sanayi sektörleri Ege İhracatçı Birliklerinin ihracatına 9 milyar 528 milyon dolarlık katkı sağlarken, sanayi sektörlerinin ihracatı yüzde 37 yükseldi. Tarım sektörleri, yüzde 12’lik artışla ihracatlarını 5 milyar 95 milyon dolardan, 5 milyar 716 milyon dolara çıkmıştır.
Tarım sektörü içerisinde ihracatçı birimlerinin kaydettikleri ihracat performansları şu şekilde gerçekleşmiştir.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamülller İhracatçı Birlikleri 2021 yılı ihracatını % 34 artırarak 982 milyon dolardan 1 milyar 314 milyon dolara çıkararak Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 6 gıda birliği içerisinde ilk sırayı aldı.
2020 yılında 129 milyon dolar ihracat yapan Ege deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği bu rakamını 170 milyon dolara yükseltmiştir.
Tarım ürünlerimizin an kalemlerinden olan Hububat,Bakliyat, Yağlı Tohum ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri 2020 yılında 505 milyon Dolar ihracatına karşılık 2021 yılında % 35 artış kaydederek 683 milyon Dolar değerinde ihracat gerçekleştirmiştir.
Ege Tütün ve Tütün Mamulleri İhracatçı Birlikleri 731 milyon Dolar olarak bir ihracat rakamına sahip oldu.
Ege Bölgesinin en önemli tarım ürünlerinden olan zeytin ve zeytinyağında Ege Zeytin ve Zeytinyağı ihracatçıları ihracat tutarında % 17 civarında bir artış kaydederken toplam ihracat tutarını 187 milyon dolara ulaştırdılar.
Yaş sebze ve meyvede Akdeniz Bölgesinin ardından gelen Ege Bölgesi 2021 yılında % 14’lük bir ihracat artışı ile 1 milyar 182 milyon dolarlık ihracat rakamını yakaladı.
İncirin de içinde yer aldığı Kuru meyve İhracatçı Birlikleri ise 862 milyon dolar rakamına ulaştı.
2022 hedefini 25 milyar dolar olarak belirleyen Ege İhracatçı Birlikleri 2021 rakamları içerisinde Tarım Ürünleri ve Gıdanın payı 5 milyar 95 milyon dolar ile % 31 orana sahiptir.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin bu hedefe ulaşım daha yüksek hedefler belirlemesinin ilk şartı devletin tarıma ciddi anlamda,dış rekabet şansını artıracak destekleri sağlamasıdır.
Bunun yanında mevcut “dövizi baskılama” politikası belli bir zaman sonrasında ihracatta belirsizlik ve gerilemeye neden olabilir. İhracatçının iç piyasada aracılar eliyle yükseltilen tarım ürün ve gıda fiyatlarının satın alınmasında zaafa uğramaması için döviz kurunun daha fazla değer kaybetmemesi gerekmektedir ki ihraç ederken kazanabilsin.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.