Ülkemiz buğday üretiminin 2008 yılında yaklaşık 135 bin tonunu Aydın üretmekte iken 2011 yılına geldiğimizde bu rakamın 80 bin tonlara kadar indiğini görmekteyiz… Aydın'da yaklaşık 200 bin dönüm alanda buğday üretimi yapılmaktadır. Son yıllarda buğday tarımında dekarda 100-150 kiloluk bir rekolte artışı sağlanmış durumda. Bunda modern tarım, zirai mücadele ve son yıllardaki bahar yağmurların etkisini göz önüne almak gerekir.
Tablo 4: Aydın ili Yıllara Göre Buğday Varlığı
Yıllar Buğday Ekilen Alan Üretim Verim
(dekar) (ton) (Kg/dekar)
2008 340 000 135 050 445
2009 384 700 134 900 361
2010 276 300 86 800 320
2011 212 350 67 158 322
2012 200 635 80 661 402
Kaynak: TÜİK
Ancak 2015 yılında Aydın bölgesinde dikkat çekici olmak üzere yer, yer sel ve su baskınları görülmüştür. Aydın ilinde bazı tarlaların bozulduğuna ve üretimin bu nedenden dolayı düştüğüne tanık olmaktayız.
Buğday alanlarını tehdit eden ikinci bir unsur ise tarımsal sulama sularının kirliliğidir. Aydın ilinde buğday alanları genellikle Büyük Menderes’ten sulanmakta olup, Büyük Menderes için en önemli kirlilik unsuru da jeotermal atıklardır. Jeotermal atıklar içerisinde pek çok zararlı maddenin yanı sıra “bor” en önemli olumsuz etken olarak karşımıza çıkmakta. Çünkü buğdayın bora direnci oldukça düşüktür. Sulama sularının litresinde en fazla0,5 mg bor bulunması gerekirken 2007 kuraklık yılında İncirliova ve Koçarlı buğday tarlalarında meydana gelen kurumanın nedeni Büyük Menderes suyunda yer alan yüksek orandaki bor olarak tespit edilmiştir.
Seyrek de olsa zaman zaman buğdayın az da olsa kazanç sağlaması Aydın üreticisini buğday tarımından koparamamaktadır. Bazı toprakların sadece hububat tarımına Aydın’da Yine 2014 yılında yüzde 30 bir artış var. Buğdayın yan gelirlerinden olmak üzere saman balyasında 50 kuruş. Geçen yıl buğday fiyatı 60-65 kuruş arasında değişirken bu yıl ürünün az olması nedeniyle 75-80 kuruş arasında alıcı buluyor. Samanın balyasını da geçen yıllarda olduğu gibi 10 liradan satılmaktadır.
Buğdayın ilk ürün olarak değerlendirme gerçeği buğday tarımına uygun araziler için bir tercih nedeni olmaktadır. Büyük Menderes ovasında pek çok üretici önce buğdayını ekmekte, ardından ikinci ürün olarak silajlık veya danelik mısırı ikinci ürün olarak ekmektedir.
Her ne kadar üreticimiz ürününü ederini dikkate alarak ürün tercihi yapmakta da olsa buğday tüm Türkiye’de olduğu gibi Aydın’da da vazgeçilmez bir tarım ürünüdür.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.