Aydınlı incir üreticileri olarak,tüm Türk çiftçisi gibi bu yıldan da umutluyduk.
Ancak açılan yaş incir piyasaları umutlarımızı yine kararttı.
Hasat öncesinde olumsuz incir şartları daha çok Nazilli doğusunu etkiledi.Nisan ayı içerisinde meydana gelen don olayı,alçak bölgelerde ve Büyük Menderes nehrine yakın incir alanlarında, öncelikle sarı lop inciri ardından Bursa siyahı bahçelerini olumsuz etkiledi.
İkinci olumsuzluk ise don olayının etkisiyle ilintili olarak “ilek” erken olgunlaşırken sarı lop ve Bursa siyahında incir meyvesinin olgunlaşması gecikti.İleğin ve incirin cinsel olgunluk dönemlerinin büyük oranda çakışmaması her iki çeşitte de tozlaşmama sorunu nedeniyle incirde dökülme olgusu ortaya çıktı.
Henüz rekolte heyetleri sahaya inmedi. Dolayısıyla rekoltede sadece saha gözlemlerine dayanarak tahminlerde bulunabiliyoruz. Tahminimizce sarı lopta % 20,Bursa siyahında da % 15-20 arası bir rekolte eksikliği görülmekte.
2022 yılında iç ve dış piyasalara yetecek miktarda incir üretmiştik. sofralık incir sürebilmiştik.
Bu sene iklim farklı hem Meteoroloji Genel Müdürlüğü hem de yabancı Meteoroloji siteleri 30 Ağustos tarihine kadar yağmur haberi vermiyor. Fakat değişen iklim şartları her yıl olduğu gibi yağmur ihtimalini göz ardı etmememizi öğütlüyor.
Sabahları nispi nem oranları,gündüz ve akşamları esen lodos nedeniyle genellikle %25-30 aralığında gezinmekte.Geceleri serin ve çoğunlukla poyraz esmekte.Bütün bu sonuçlar kuru incirin en yüksek kalitede olacağını müjdelemekte.İnşallah böyle sürer…
İncir Aydın’da yaklaşık 30 bin ailenin ekmeği demektir.Bu bugün de böyledir dün de böyleydi.Aydın tarihi içinde incirin apayrı bir yeri vardır. İncir, yaklaşık olarak 30-35 bin çitçi ailesinin yetiştiriciliği yaparak geçimini sağladığı gibi sektörde 250 bin kişiye istihdam imkânı yaratan,kuru incir ihracat değeri 250 milyon dolar ortalamasını yakalmış bir üründür.
Bunun yanında özellikle Buharkent merkezli taze sarı lop incir üretimi ve son on yıldır Aydın genelinde –özellikle Buharkent,Kuyucak,Sultanhisar,Köşk,Efeler ve Atça’da- hızla yaygınlaşan ve üretim grafiği yükselen Bursa siyahı da göz ardı edilemez.
Sarı lop taze olarak satılmaya başlandı.Ancak fiyat geçen yıllardaki manzaraya işaret etmekte.
Toptancı hali olmayan “hal” lerde,toptan komisyoncu olmayan “ hal dışı esnaf” ın elinde şu anda 3 te 2 değer kaybetti.
Taze incirin maliyeti 30 TL. Şu anda “hal dışı esnaf” ortalama olarak 22 TL’den incir satın alıyor. Üreticinin taze incir bazında dekar başına zararı 4 200 TL kuru incirde –eğer kuru incir fiyat tahminimi doğru çıkarsa gene dekar başına 15 500 TL dir.
Taze incir ana üretim merkezi olan Buharkent’te 22 TLden incirin üretici elinden çıkması durumunda ilçe zararı toplam olarak 31 milyon TL olacak.
Üreticimize bereket dileyerekten…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.