Ulusal Süt Konseyi 27 Temmuz 2018 tarihinde sektör paydaşları ile bir araya gelerek Konsey çiğ süt tavsiye fiyatı toplantısı yapılmıştır. Buna göre; soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı %3,6 yağlı ve %3,2 proteinli çiğ süt için 1,70 TL/Litre olarak belirledi.
Aynı Konsey 1 Ocak-31 Ocak 2018 tarihleri arasında çiğ süt fiyatlarını 1,40 Kuruş,1 Şubat-31 Haziran sürecinde ise 1,53 Kuruş olarak açıklamıştı.
Halbuki son 6 ay içinde yem yüzde 46 zamlandığı halde çiğ süte yüzde 9,41 zam hazırlığı yapılmıştır.
Süt üreticisi ise bu duruma isyan etmektedir. Üretici kırmızı et fiyatını28 TL civarında cazip bir rakamda olması nedeniyle sütten zarar etmemek için zorunlu olarak inek kesimine yönelmektedir.
Haklı olarak çiğ süt üreticileri ve Ziraat Odaları , sütte yeni bir krizin kapıda olduğunu görmekteler.,Tarım Orman,Ticaret ve Ekonomi Bakanlıklarınca önlem alınmadığı takdirde, birçok çiftliğin kapanacağını,diğer pek çok tarım ürününde olduğu gibi Türkiye'nin süt ve süt ürünleri( başta peynir ve tereyağı) ithal etmek zorunda kalacağını ifade etmektedirler.
Üreticiden sütü satın alan süt sanayicilerin aynı zamanda yem satıcısı durumundalar.Yeme %46 zam yaparak süt sektöründe girdi fiyatlarını yükseltirken,”klasik vahşi kapitalist” anlayışları ile süt fiyatlarını ancak % 9 artırmaktadırlar.
Süt sanayicileri yemin fiyatını sürekli artırırken aldıkları sütün fiyatını sabit tutmakta, bazıları daha acımasız bir davranışla fiyatı düşürmektedirler.
Süt sanayicisinin kalesi, avukatı,body gardı ve yuvası ulusal süt konseyidir.
Çiğ süt fiyatlarının 170 açıklanması Ulusal Süt Konseyinin kendi kararı olmasına rağmen kendi kararına gülünç bir şekilde itiraz etmektedir.
Şöyle ki:Ulusal Süt Konseyi Başkanı,kendi açıkladığı çiğ süt fiyatını belirlememiş olacak ki,topu ve suçu yalanlarla Hazine Müsteşarlığına atmıştır: “Hazine Müsteşarı çiğ süt fiyatlarının enflasyonu artırdığı gibi komik bir gerekçe ile fiyatın 1,60’a geriletilmesi için Hazine Müsteşarının talimatı olduğu” beyanında bulunmuştur.
Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise bu beyan üzerine Hazine Müsteşarı ile yaptığı görüşme sonunda Müsteşarın böyle bir beyanda bulunmadığı ortaya çımış;Müsteşar,sürdürülebilir bir üretim anlayışında olduğunu belirtmiştir.
Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye istirhamımızdır:
• Ulusal Süt Konseyi tamamen süt sanayicisinin emrindedir;Türk tarımının önünde engeldir,
• Süt ve süt ürünlerinde enflasyonun nedenidir,
• Bu konseyin Türk tarımı ve ekonomisine yararı değil zararı sürmektedir.Islah edilmesi mmkün olmadığından lav edilmelidir.
Damızlık Birlikleri,Hay-Koop ve Süt Birliklerine çağrımızdır:En kısa sürede Ulusal Süt Konseyinden ayrılınız ve mensubunuz olan süt üreticisinin yanında yer alınız.İnanın ki birlik seçimlerinizde Ulusal Süt Konseyi sizin seçilmenizde etkili olamayacaktır.Alnınızın akıyla görev yapınız.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.