Bağcılık yapacak veya yeni bağ tesis edecek üreticilerin öncelikle planlamasını doğru yapması gereklidir. Geleneksel yöntemlerin para kazandırmadığı günümüzde hangi amaçla üretim yapılacak olursa olunsun geniş alanlarda, programlı ve modern bir üretimi düşünmeli ve uygulamalıdır. Bir kaç dekarlık alanlarda yapılacak bağcılık coğrafi şartların izin vermediği, daha çok dağlık arazilerde, dar alandan yüksek verimli çeşitlerin seçimleri ile mümkün olabilecektir.
Aydın coğrafyası göz önüne alındığında üzümde çeşit seçimi için pek çok faktöre dikkat edilmesi ön şart olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelik üzüm çeşidinin satılabilme özelliği ve bu çeşidin hasat tarihidir. Hasat tarihi için de bağ oluşturulacak arazinin yükseltisi.
Aydın özellikleri dikkate alındığında, başta Buharkent ve ovaya hâkim ve kuzey rüzgârlarına kapalı olan Aydın dağlarının güney yamaçlarında erkenci özelliği olan üzüm çeşitleri tercih edilmelidir. Bu çeşitler arasında superior, Trakya ilkeren ve early sweet tercih edilebilir. Her üç üzüm çeşidi de Aydın şartlarında 1-15 Temmuz’da hasadı mümkündür. Ancak bu çeşitler dekar başı verimde yüksek değildir.
Yükseltisi 300 ile 700 metre arasında yer alan alanlarda orta veya orta geç mevsim üzümlerinden bağ oluşturulması ürünün hasat dönemini Manisa bölgesinin sultaniyesi ile çakıştırmayacaktır. Bu bölgelerde çekirdekli beyaz, mor, pembe ve sarı çeşitlerin seçimi satış şanslarını artıracaktır. Bu bölgeler için barış, Ata sarısı, Red Globe, Michelle Palieri olabilir.
Aydın’da yayla kesimlerde bulunan atıl arazilerle orman içinde bulunan küçük ve parçalı araziler için ise Eylül ortasından Ekim sonuna kadar hasat edilebilecek Michelle Palieri, Royal Alfons Lavallee ve Italia çeşidi üzümler uygun olacaktır.
Aydın, şaraplık üzüm çeşitlerinin denenmediği bir bölge. Şaraplık üzümün tercihinde arazinin sulanamaması önemlidir. Şaraplık üzüm çeşitlerde bitki bakım, besleme ve zirai mücadele giderlerinin daha az olması bir avantajdır. Yüksek kesimlerde hububat ekilen araziler ile Kuşadası ve Didim’in bazı bölgelerinde şaraplık üzüm üretimi uygun olacaktır.
Bu konularda en önemli görevler İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ziraat Odaları’na düşmektedir. Bağ tesis için ihracat ve yurt içi tüketimde ihtiyaç duyulan çeşit seçimleri için üreticiler yönlendirmelidir.
Aydın İlinin Buharkent’ten başlayarak Kuyucak, Nazilli, Sultanhisar ve Köşk ilçeleri Gediz Havzası’nda yer almakta olup, Gediz Havzası’nın en geniş alanlar kaplayan tarım ürünü de üzümdür. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı havzalar bazında yaptığı çalışmalarda ürün listesini daraltmayı hedeflemektedir. Bu havzada desteklenecek ürünlerin başında bağcılığın gelmesi kaçınılmazdır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “artık tarım havzaları projesi” ni tamamlamalı, üreticinin, uzun vadede desteklenecek ürünler bakımından önünü görmesini sağlamalıdır.
Aydın ilinin kalkınması eğer tarıma dayalı endüstri de ise-ki öyledir- önümüzdeki on yıllarda Aydın için bağcılık düşünülmeli, işleme, paketleme, kurutma ve ihracatı için entegresinin hazırlıkları zamanında başlamalıdır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.