Başta Söke olmak üzere Aydın ilimizde üreticilerimiz pamuklarını sulama, ilaçlama, gübreleme ile hasada hazırlarken akıllarında hep tek soru var: Pamuk fiyatı ne olacak?
Endişe etmekte de haklılar. Yakın yıllar içinde ülkemiz pamuk fiyatlarını gözden geçirdiğimizde botrsalarda kg başına kütlü pamuk fiyatlarının 2008 yılında 79 Kuruş’a kadar düştüğünü,2016 yılında 2,10 TL ‘ye kadar yükseldiğini görmekteyiz.
Pamuk öyle bir ürün ki fiyatına etki eden onlarca unsur bulunmakta. Bugün pamuk fiyatarını etkileyen dış unsurları ele alacağız.
Önce dünya pamuk üretiminde üretici ve tüketici ülkeleri, ülkemizin bu ülkeler arasıda konjmunu ele alalım.
Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı her üründe olduğu gibi pamuk için de yıllık raporlar hazırlamaktadır.Rakamsal verileri bu bakanlığımızın görüşleri ışığında verelim ki devletin pamuğa bakış açısını da gözden geçirmiş olalım.
Bugün dünyada ortalama 33,4 milyon hektar alanda pamuk ekimi yapıldığı ve bu ekimden ortalama 25,8 milyon ton lif pamuk elde edildiği görülmektedir.
Pamuk üreticisi ülkelerin sıralamasında da son yıllarda bazı değişiklikler meydana gelmiştir. Aynen tüketicilerin sıralamasının değişmesi gibi.
“Dünyada pamuk üretim alanının en geniş olduğu ülke uzun yıllardır Çin olurken son yıllardaki üretim artışıyla Hindistan Çin’i geride bırakmıştır. 2016/17 sezonu tahminlerine göre dünyada en çok pamuk üreten ilk 5 ülke sırasıyla; Hindistan, Çin, ABD, Pakistan ve Brezilya olmuştur. Tüketimde ise ilk beş sırayı, Çin, Hindistan, Pakistan, Türkiye ve Bangladeş almıştır.”
Uluslararası pamuk fiyatlarının oluşmasında en etkili ülke olan ABD’nin üçüncü sıraya düştüğünü görmekteyiz.
Tükemtim ise doğrudan tekstil sanayii ile ilgili ülkemiz üretici olarak ilk örtte yer almazken tüketici olarak dördüncü sırada bulunmaktadır.
Pamuk üretmede bilgi,beceri,teknoloji,doğru gübreleme ,sulama ve yetiştirme teknikleri ile ilgli olan “dekar başına verim”de ise daha farklı ülkelerin yer aldığını görmekteyiz.
2014/2015 sezonunda Avusturalya’nın ardında ikinci sırada olan ülkemiz son yıllarda dekar başı üretimde gerilemiştir.Şüphesiz bunda diğer ülkelerin kat ettikleri mesafe kadar pamuk fiyatlarının etkisi de bulunmakta.
“2016/17 sezonunda pamuk üretiminde birim alandan elde edilen verimde ilk beş ülke; Avustralya, İsrail, Çin, Meksika ve Türkiye olmuştur.”
Önümğzdeki dönemde pamuk piyasalarını en çok etkileyecek olan unsurlardan birisi de ithalatçı ve ihracatçı ülkelerin pozisyonları olacaktır.
“Bu dönemde en çok pamuk ithalatı yapan ilk beş ülkenin; Bangladeş, Vietnam, Çin, Türkiye ve Endonezya olacağı, en çok ihracat yapan ilk beş ülkenin ise sırasıyla; ABD, Hindistan, Avustralya Brezilya ve Özbekistan olacağı tahmin edilmektedir.”
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.