Ancak örtü altı üretim, ilimizde yeterince gelişmemiş, gelişememiştir.
Sebze üretimi genellikle tarla tarımı olarak gerçekleşmektedir.
1014 yılı itibari ile Aydın’da tarladan üretilen sebze miktarları şu şekildedir:
Domates:157 bin ton,
Biber 24 bin ton,
Enginar:6 500 ton,
Karnabahar:9 bin ton,
Bamya: 2 400 ton.
Bunların dışında salatalık, kabak, diğer biber çeşitleri, hem tarla hem de örtü altına uygunluk göstermektedir.
Aydın ilinde seracılığın planlı bir şekilde yaygınlaşması, yukarıdaki üretim rakamlarını akıl almaz düzeye yükseltecektir.
İlimizde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün verilerine göre 78 500 hektar tarım dışı arazi, önemli bir miktar da bataklık bulunmaktadır. Öncelikle bu alanların örtü altı üretime her bakımdan uygunluğu araştırılmalı, bunu verimsiz veya az verimli araziler izlemelidir.
Bunun yanında yönetim ve sorumluluğu DSİ’ye ait olan çay ve derelerin kenarlarında kalan taşkın dışı,binlerce dekar arazi örtü altı tarımı için düşünülebilir.
Bu imkanlara rağmen niçin örtü altı üretimde geri kalmışız?
Öncelikle bunun nedenlerini araştıralım.
ŞARTLAR UYGUN
Aydın’da gibi örtü altı yetiştiricilikte uygunluk şartları, pek çok nedenden dolayı kendiliğinden (doğal) olarak oluşmuştur. Ulaşım, enerji kaynaklarına yakınlık üretim ve pazarlama açısından özel bir avantaj sağlamaktadır. Enerji ve su kaynaklarını kullanabilme, sulama sularının yeterli ve hedeflenen ürünlerin sulamasına uygun analiz sonuçlarına sahip olması, bölge üreticisinin sektöre ve sektörün gerektirdiği bilgi ve tecrübe sahibi olması ve en önemlisi de bölge çiftçisinin sebze üretimi konusunda bilinçli ve bilgili ve kararlı olmaları ile doğrudan ilgilidir.
Ülkemiz örtü altı (sera) üretiminin önemli bir bölümü Akdeniz sahilinde yoğunlaşmıştır.
Sayın Prof. Dr. Nurgül Türemiş’in araştırmasına göre, Toplam 78.000.000 ha alana sahip olan “Ülkemizde; Tarım alanları toplam alan içinde % 36 (27 575 000 ha) oran ve miktara sahiptir.
Bunun da, % 68 tarla bitkileri, % 13 bahçe bitkileri % 19 nadasa ayrılmaktadır.”
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.