Dünya turunçgil ihracatı 2012 yılında bir önceki yıla göre %1,2 oranında azalarak 11,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İlk 5 sırada yer alan ülkeler toplam dünya ihracatının %60`ından fazlasını gerçekleştirmektedir.
Küresel turunçgil ihracatında ilk sırada İspanya yer almakta ve 3,5 milyar dolarlık ihracat hacmiyle toplam turunçgil ihracatından yaklaşık %30 pay almaktadır. Bu ülkeyi %8,8`lik pay ve 1 milyar dolarla ABD, %8,2`lik pay ve 971 milyon dolarla Çin ve %7,6`lık pay ve 896 milyon dolarla Güney Afrika izlemektedir. FAO verilerine göre Türkiye 2012 yılında 898 milyon dolarlık turunçgil ihracatıyla dünyada beşinci sırada yer almıştır.
2014 yılındaki toplam turunçgil dışsatımımız yaklaşık olarak 933 milyon $ birimdir. portakal ve
altıntop bir manzara göre hem miktar hem de değer ($) olarak gözlenirken
mandalina ve limon türlerinde ise görülüyor (AKİB, 2014). Türler bazında mandalina 369
milyon dolar ile ilk sırada yer almaktadır. Mandalina dışsatımını 286 milyon $ ile limon, 190
milyon $ ile portakal ve 96 milyon $ ile altıntop dışsatımları devam ettirilmiştir
Türkiye’de 2020 yılında 1,7 milyon ton turunçgil ihracatı gerçekleşmiştir. Bu ihracatın %46’sı mandalinaya, %27’si limona, %16’sı portakala ve %11’i greyfurta aittir. Son 5 yıllık veriler incelendiğinde toplam turunçgil ihracatında önemli bir değişiklik görülmezken, portakal ihracatında %30 oranında azalma, mandalina ihracatında %17, limon ihracatında %5, greyturt ihracatında %1 oranında artış görülmüştür.
2020 yılı Türkiye turunçgil ihracatında önde gelen ülkelere baktığımızda; portakal ihracatında Rusya, Irak ve Ukrayna, mandalina ihracatında Rusya, Ukrayna ve Irak, limon ihracatında Rusya, Irak ve Ukrayna, greyfurt ihracatında ise Rusya, Polanya ve Ukrayna’nın önde gelen ilk 3 ülke olduğu görülmektedir.
2019/2020 üretim sezonunda yaklaşık 4,6 milyon ton olarak gerçekleşen dünya portakal ihracatında ilk sırayı %33’lük pay ile Mısır almaktadır. Mısır’ı %28 ihracat payı ile Güney Afrika ve %11 ile ABD izlemektedir. Aynı sezonda mandalina ihracatında önde gelen ülkeler sırasıyla Türkiye (%31), Çin (%26) ve Fas (%14) olur iken, limon ihracatında Meksika (%39), Güney Afrika (%21) ve Türkiye (%19), greyfurt ihracatında ise, Güney Afrika (%30), Çin (%28) ve Türkiye (%21) olmuştur.
Dünya turunçgil üretici fiyatları incelendiğinde; 2018 yılında önemli üretici ülkeler içerisinde portakalda ton başına Fas dünyadaki en yüksek üretici fiyatına (376,1 $/Ton) sahip iken Güney Afrika 253,8 $/ton ile ikinci sırada yer almaktadır. Mandalinada en yüksek üretici fiyatına Japonya sahip iken ikinci sırada İsrail yer almaktadır. Limonda en yüksek üretici fiyatına sahip olan ülkeler İsrail ve Fas iken, greyfurtta İsrail ve İran’dır.
Yukarıda verdiğimiz ihracat rakamları ışığında bir turunçgil yetiştiricisi il olarak Aydın’da üreticilerin turunçgil üretiminden ne kadar kazandığına baktığımızda turunçgillerin en az kazandıran ürünlerden birisi olduğunu görmekteyiz.O derece ki zaman zaman toptancı hallerinin mandalina ve portkal kabul etmediklerine da tanık olduk.
Ayrıca kuraklık sürecinden geçtiğimiz bu dönemde,mandalina ve portakalın çok su isteği olan bir çeşit olduğunu dikkate aldığımızda üretimin gözden geçirilmesi gerekmektedir.Artık kâr getirme şüphesi olan turunçgil bahçelerinin kuraklık ve fiyat dikkate alınarak gözden geçirilmesi yararlı olacaktır.
Kaynak:GEKA-TEPGE
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.