TV DEN’de “TARIMDA GÜNDEM” programında İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Sayın Ertuğrul Tugay Bey’i misafir ederek ''Yerel Kalkınmada İzmir Modeli'' çerçevesinde tarımsal hizmet ve projelerle ilgili bilgiler alarak izleyici ve üreticilerimizi bilgilendirdik.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başarısının altında tarıma ayrılan bütçe yatmaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesinin 31 Mart 2019 tarihi itibariyle Kırsalda üreticiye verdiği toplam desteğin bedeli: Bir milyar 129 milyon TL. ‘ye ulaşmış.
Hazırlanan projeler gerçek hayata uygun ve sosyal amaçlıdır.
“Hazırlanan ve uygulanan projeler; gelir getiren, istihdamı arttıran, ürün çeşitliliğini gelişten, üretim faaliyetlerini yaygınlaştıran, ürün kalitesini arttıran, pazarlama olanakları sağlayan, üretici kooperatiflerini destekleyen, üretim maliyetlerini düşüren ve kırsaldan kentte göçü engellemeye yönelik projeler vücuda getirilmiştir.”
Bu projelerden bazıları:
Organik Tarımı Yaygınlaştırma Projesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi; sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak çevrenin, tarım alanlarının ve su havzalarının korunmasını sağlamak amacıyla Tahtalı içme suyu baraj havzasında çiftçilerimize destek olmak için, organik tarım eğitimi ve destekleme çalışmalarını 2007 yılından bugüne sürdürmektedir. Toplamda 113 köyde Organik tarım eğitimi çalışmaları yürütülmüş, halen teknik danışmanlık verilen organik üretici sayısı 472 dir. 2017 yılından itibaren Urla Barbaros mahallesinde 14 üreticimiz ile organik üretim çalışmalarına başlanılmış, eğitimlerin ardından organik üretime başlayan üreticilerin sertifikasyon ücretleri ile organik gübre, organik ilaç ve bordo bulamacı ihtiyaçları geçiş sürecini kapsayan üç yıllık süreçte karşılanarak gerekli destekler sağlanmaktadır.
Organik Pazarlar
Organik Üreticilerimize Pazar imkanları yaratılarak, Organik ürünlerin pazarlanması, Potansiyel pazarcılara ve müşterilere tanıtılması, Organik ürüne talep yaratılması ve arttırılması amacıyla, Karşıyaka (Bostanlı) ve Balçova’da ekopazarlar kurmuş olup, destek ve kontrol çalışmalarını sürdürülmektedir.
İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi
Kemalpaşa, Seferihisar ve Dikili de Kiraz, zeytin, şeftali, erik, armut, üzüm, nektarin ve narenciye üretilen toplam 67.491 dekar alanda 560 üretici ile iyi tarım uygulamalarına desteğimiz devam ediyor. Gübreleme işlemleri toprak analizlerine dayalı yapılıyor, tarım ilaçları denetimli kullanılıyor. Ürünlerle toprağın kalitesi yükseliyor, tarımsal üretim kayıt altına alınıyor. Benzer şekilde Selçuk ilçesinde iyi tarım uygulamaları çalışmalarına başlanıldı.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.