TV DEN’de “TARIMDA GÜNDEM” Programında iki haftadır Ege illeri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlarını konuk ederek bu alandaki faaliyetimizi sürdürmekteyiz. Tarımın güncel sorunlarını ve çiftçi temsilcisi gözü ile çözümler üretmeyi de asli görev addederek sonuca ulaşmaya çalıştık.
Program esnasında ve sonrasında aldığımız olumlu tepkiler bizleri mutlu etti.
Ele aldığımız konulardan birisi de Büyük Şehir Yasasının yürürlüğe girmesinden sonra tarım arazilerinin vergilendirilmesi konusu idi.Konu ile bağlantılı olarak dünyada tarımın vergilendirilmesini ele alacağız.
“Dünyada tarımın vergilendirilmesi daha çok sosyal bir politika gözüyle görülmekte, tarımı vergilendirmede getirilen kolaylıklar doğrudan destek gibi düşünülmekte, kamuoyunda da pek tartışılmamaktadır.
Dünya tarımında kişisel gelir vergisi, kurumlar vergisi, veraset ve intikal vergisi, emlak-arazi vergisi, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi gibi dilimler mevcuttur. Bu vergilerden çiftçileri en çok ilgilendiren ve yük bindiren, kişisel vergi dilimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Özel Tüketim vergisi ve Katma Değer vergisi çiftçilerin satın aldıkları mallar ve girdilerle ilgilidir.
Ülkelerin genelinde veraset intikal vergisi, arazi ve emlak vergileri ve üzerinde vergi kolaylıkları getirilmiştir. Özellikle tarımda kullanılan mazot olmakla birlikte, girdilerde vergi indirimi birçok ülkede mevcuttur.
Ülkelerde kişisel gelir vergisi toplanması da değişik yollarla olabilmektedir. Yöntem olarak daha çok gerçek usulde vergi kullanılmaktadır. Belçika’da gerçek usul kullanılırken, vergiyi ödemek için kredi veriliyor. Bulgaristan Avrupa’da en az yüke sahip ülke olarak sadece yüzde 10 stopaj uygulamaktadır. Çekya’da, daha çok kooperatif vardır ve gerçek usul uygulanmaktadır. Danimarka gerçek usul uygularken 15 dekarın altına sahip olan çiftçi vergiden muaftır. Fransa’da gelir 350 bin avrodan yüksekse gerçek ve 76 bin avroya kadar stopaj, İspanya’da 600 bin avrodan fazla ise gerçek usulde, 450 bin kadar basit usulde, Almanya, Hollanda, ABD gerçek usulde uygulanıyor.
Ülkeler Vergi oranları (%)
Avusturya Belçika 25-50
Bulgaristan 10
Çek Cumhuriyeti 19 ve15
Finlandiya 6.5-32
Fransa 14-45
Yunanistan 22-42
İspanya 19-45
Hollanda 37-52
İrlanda 20 ve 40
Lüksemburg 0-40
Almanya 14-45
Polonya 18 ve 32
İsveç 20 ve 25
Macaristan 15
İngiltere 20-45
İtalya 23-43
Türkiye 15-35
Gerçek usulde dünyada en düşük vergi oranı yüzde 10 ile Bulgaristan’da görülürken, en yüksek orana yüzde 52 ile Hollanda da rastlanmıştır. Türkiye’de bu oranlar yüzde 15-35 aralığındadır (*).
(*):Kaynak: TZOB 2019 Zirai ve İktisadi Rapor.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.