Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Genç Çiftçi Projesi”ni hayata geçirirken, ülke, il, ilçe ihtiyaçlarını, pazarlama ve ihracat imkanlarını da göz önüne alarak bazı projelere öncelik tanımaktadır ki bu kıstaslar projeyi ve 30 bin TL hibeyi hak edecek olan genç çiftçilerimiz için hem yatırım alanlarını tercihte yol gösterici olma hem de projeyi hak etme bakımından önemlidir.
Bu projelerden bazıları:
b) İç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği projeleri:
1) En az 5 (beş) dekarlık açık alanda en az 2.000 (iki bin) adet saksılı süs bitkisi ile basınçlı sulama sistem veya etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili içerikli süs bitkisi yetiştiriciliği projesi.
2) En az 1000 (bin) m2’lik alanda kontrolü örtü altı tesisinde ve basınçlı sulama sistem içerikli doğal çiçek soğanı, kesme çiçek, saksılı iç veya dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği projesi.
c) Kontrolü örtü altı yetiştiriciliği projeleri:
1) En az 1000 (bin) m2’lik alanda ve basınçlı sulama sistem içerikli kontrolü örtü altı tesisinde sebze veya muz yetiştiriciliği projesi.
d) Kültür mantarı üretimi projeleri:
1) En az 100 (yüz) m2'lik alanda 25 ton kompost, 3 kat ranza sistemi, sırt pompası, sulama sistemi, 1(bir) adet vantilatör, aspiratör, higrometre ve termometre içerikli beyaz şapkalı kültür mantarı (agaricusbisporus) üretimi projesi.
2) En az 1000 (bin) m2’lik alanda kontrolü örtü altı tesisi, 20 (yirmi) ton kompost içerikli, pleurotus cinsi istiridye mantarı, kaya mantarı (pleurotusostreatus) yetiştiriciliği projesi.
3) Yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik;
a) Tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik ve bir adet çapa makinesi ve pülverizatör içerikli projeler;
1) En az 10 (on) dekarlık alanda, çok yıllık yöresel ürün ile tıbbi ve aromatik bitki üretim ve en az 10 (on) dekarlık alanda ve mibzer içerikli en az 2 yıllık sözleşmeli üretim ile tek yıllık yöresel ürün ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştirme projesi.
2) En az 10 (on) dekarlık alanda, basınçlı sulama sistemli veya etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili ve diskaro veya çoklu tırmık içerikli çok yıllık yöresel ürün ve tıbbi ve aromatik bitki üretim
3) En az 10 dekarlık alanda ürün yetiştirme ve en az 250 kg/yıl yağ ve 1 adet distilasyon kazanı, soğutucu eşanjörü, su separatörü, yağlı su toplama tankı, yakıt tankı ve su pompası içerikli lavanta, kekik, biberiye vb. bitki üretim ve işleme projesi.
Bu projeleri uygulamaya hak kazanan üreticiler için oluşturulan değerlendirme komisyonları aşağıdaki ölçütlerde belirleme yapacaklardır:
Program kapsamındaki başvuruların değerlendirilmesi, Genç Çiftçi Proje Değerlendirme Komisyonu tarafından aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır.
a) Komisyon tarafından teslim alınan projeler on iş günü içerisinde değerlendirilip onaylanır,
b) Projeler konu bazında;
1- Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği,
2- Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği,
3- Arıcılık,
4- Kanatlı yetiştiriciliği,
5- İpekböceği yetiştiriciliği,
6- Kapama meyve bahçesi tesisi,
7- Bağcılık,
8- Çilek ve diğer üzümsü bitkilerden kurulu kapama bahçe tesisi,
9- Kültür mantarı üretimi,
10- Tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi,
11- Organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim,
12- Coğrafi işaretli olan gıdaların üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi,
konularında başvurular ayrı ayrı asil-yedek olarak listelendirilir.
c) Komisyon tarafından hazırlanan nihai listeler beş iş günü boyunca belirlenen yerlerde ve şekilde ilan edilir.
d) Proje başvuranlarında, karı-koca veya aynı hanede ikamet eden kardeş-anne-baba olması durumlarında farklı konularda dahi olsa asil listeye giren veya puanı en yüksek olan tek bir proje değerlendirmeye alınır.
e) Proje değerlendirme komisyonunun bir başvuruyu reddetme ya da hibe vermeme kararı kesindir ve itiraz edilemez.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.