Takip Et

TARIMSAL ÜRETİMDE NEREDEYİZ-2

Toplam meyve üretimi 2002 yılında 13.273.350 ton iken 2018 yılında 20.494.028 tona ulaşmıştır. Yıllar arasındaki artış miktarı %54,4 tür. Toplam sebze üretimi ise 2002 yılında 25.823.567 ton iken 2018 yılında 30.032.827 tona ulaşmıştır. Çay ve baharat bitkileri üretiminde ise 2002-2018 yılları arasında %101,7 oranında artış meydana gelmiş ve 2002 yılında 884.700 tonluk üretim 2018 yılında 1.784.876 tona ulaşmıştır.

Meyve üretiminde ise en yüksek değişim %2377 ile kivi de gerçekleşmiş 2500 tonluk üretim 61920’ye yükselmiştir. Bununla birlikte nar üretimi toplam 537.847 tona ulaşmış ve %796,4 artış meydana gelmiştir. Bunları sırasıyla %691’lik artış ile avokado, %585,7 ile Antep fıstığı, %425,1 ile muz izlemiş; kiraz, çilek, Trabzon hurması ve ahudududa %200’ün üzerinde; kayısı, mandalina, limon, greyfurt ve bademde %100’ün üzerinde artış meydana gelmiştir.

Diğer meyve türlerinde genel itibarıyla üretimde artış meydana gelmiş zeytin üretim miktarı ise 1.800.000 tondan 1.500.000 tona gerilemiştir. Çay üretim miktarı ise 791.000 tondan 1.500.000 tona yükselerek %89,5 artış oluşmuştur. Toplam meyve üretiminde anılan yıllar itibarıyla %54,4’lük artış meydana gelmiştir

Tarla bitkileri içerisinde en fazla değişim yıllar içerisinde (2002-2018) %8233,3 ile kolza (kanola) da gerçekleşmiş bunu %929 ile yer elması izlemiştir. Mısır (dane), çeltik, ayçiçeği, aspir, kuşyemi, toplam tıbbi bitki (şerbetçi otu) üretiminde ise %100’ün üzerinde artış meydana gelmiştir. Kenevir (tohum ve lif) ve korunga (tohum) üretiminde ise %100’e varan oranlarda azalma meydana gelmiştir. Yağlı tohumlardan soya üretimi 140.000 tona ulaşmış ve %89’luk artış meydana gelmiştir.

Sebze üretiminde ise kuşkonmaz, dereotu, tere, havuç, nane, karnabahar, barbunya fasulye üretimlerinde %100’ün üzerinde artış meydana gelirken soğan (taze), bayır turpu, sivri biber, sap kereviz üretiminde ise %100’ün altında üretimde düşüş meydana gelmiştir. Toplam sebze üretim miktarı 25.823.567 tondan 30.032.727 tona yükselmiştir.

Tıbbi ve aromatik bitkilerde ise haşhaş, şerbetçi otu, fiğ (dane), yonca (tohum), üçgül (tohum), korunga (tohum), oğulotu (melisa), ısırgan otu, acı bakla, adaçayı, gül (yağlık), lavanta, elit (şeker pancarı tohumu) üretimi yapılmakta ve toplam 1.015.308 da alanda üretim gerçekleşmektedir.

En fazla ekim alanı 451.226 da ile haşhaş ve 475.437 da ile fiğde yapılmaktadır. Ancak yıllara göre üretim miktarları incelendiğinde özellikle fiğ (dane) üretimi 1990 yılında 175.000 iken 2018 yılında 55.515 tona gerilemiştir. Adaçayı, gül (yağlık), lavanta ve elit üretimleri ise kayda değer oranlarda artış göstermiştir (adaçayı 4 tondan 470 tona; gül (yağlık) 10.000’den 14.700 tona; lavanta 123 tondan 1.043 tona; elit 1.600 tondan 2.800 tona ulaşmıştır).

Kaynak:TÜİK,Tarım Orman Bakanlığı 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.