Takip Et

YAKIN DÖNEMLERDE ORGANİK ÜRETİMİN SEYRİ VE AYDIN İLİNİN YERİ

“Türkiye’de organik ürün üretim miktarı 2003 yılında 291.876 tondan 2012 yılına gelindiğinde yaklaşık 3 kat artarak 876.372 tona ulaşmıştır.

Buğday, kayısı, zeytin, incir, soğan gibi organik ürünlerin üretiminde artışlar meydana gelirken domates, elma, mercimek gibi organik ürünlerin üretiminde ise önemli düşüşlerin olduğu izlenmektedir.

Özellikle dış piyasalardaki talebin azalması bunun temel nedenini oluşturmaktadır. Buna karşın dış piyasalarda artan talep ile zeytin, kuru üzüm, kayısı ve buğday üretiminde önemli bir artış sağlanmıştır.

Organik olarak üretilen yaklaşık 60 ürün içinde ekim alanı ve üretici sayısı en yüksek olan ürünler fındık, üzüm ve incirdir.

Türkiye’de organik fındık üretimi 1989–1990 üretim döneminde yabancı firmaların talebi doğrultusunda başlamıştır. Organik fındık üretimi yoğunlukla Ordu ili Ünye, Fatsa ve İkizce ilçelerinde, Samsun ili Terme ve Çarşamba ilçelerinde, Artvin ili Borçka ilçesinde, Sakarya ili Kocaali, Hendek ve Sapanca ilçelerinde, Düzce ili Merkez ve Akçakoca ilçelerinde yapılmaktadır. 2012 yılı üretim dönemi verilerine göre Türkiye’nin organik fındık üretimi toplamı 11 bin ton civarında olup Ordu, Zonguldak ve Samsun organik fındık üretim miktarı bakımından ilk sıralarda yer alan iller arasında bulunmaktadır.”

2012 yılı verilerine göre Türkiye’nin toplam organik fındık üretiminin %37’sini karşılayarak birinci sırada yer alan Ordu ilinde 344 üretici tarafından 2.545 ha alanda 4.741 ton organik ürün üretimi yapılmaktadır. Organik ürün üretiminin yaklaşık %83’ü (3.924,68 ton) fındık üretimine aittir. Ayrıca ilde; doğadan toplama yabani elma (800 ton), elma (9,80 ton), kivi (2,10 ton), mısır (1,31 ton), üzüm (1,05 ton), armut (0,50 ton), kiraz (0,45 ton), ceviz (0,35 ton), erik (0,20 ton), incir (0,20 ton), karayemiş (0,20 ton) ve diğer organik ürünler (0,16 ton) yetiştirilmektedir (Anonim, 2014a).

2019 yılı itibari ile Ülkemizde organik tarımın yoğun olarak yapıldığı bölge Ege Bölgesi’dir. Bu bölgede 23.943 çiftçi 136.961 hektar alanda 751.900 ton üretim gerçekleştirmektedir. Ege Bölgesi hem çiftçi sayısı hem üretim alanı hem de üretim miktarı bakımından diğer bölgelere göre oldukça önde gelmektedir (Çizelge 2) (TÜİK, 2019).

İller bazında değerlendirme yapıldığında ise organik tarım alanı en fazla olan ilk 3 il Aydın (56.174 ha), Kastamonu (50.459 ha) ve Van (49.766) olarak sıralanmaktadır. Ayrıca Aydın 11.219 çiftçi sayısı ve 297.378 ton üretimle en fazla üretim miktarına ve çiftçi sayısına sahip olan ilimizdir (Çizelge 3) (TÜİK, 2019).

“Türkiye’ de organik meyve üretimi 2018 yılında toplam 604.904 ton’ dur (Anonim, 2019c). İller bazında bakıldığında, organik meyve üretiminin en fazla yapıldığı il 259.189 ton ile Aydın‘dır. En çok üretilen organik meyve sıralamasında ise ilk sırada Zeytin (213.369 ton), ikinci sırada Elma (98.136 ton) ve üçüncü sırada ise İncir (86.585 ton) bulunmaktadır.”

Bunun yanında Aydın ili meyveye nazaran Organik Sebze Üretimi, Organik Tarla Bitkileri Üretimi, Organik Mantar Üretimi, Organik Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Üretimi, Organik Üzüm Üretiminde yeterince gelişme gösterememiştir.

Kaynak: Öztürk, D.; İslam, A./ Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi. I, (2014),TÜİK, Türkiye’de Organik Tarım,Traşçı,Erdoğan,Aksakal.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.