Bütün okuyucularımızın malumudur ki incir sofralık olarak taze ve kuru olarak iki yapıda tüketilmektedir.
Taze incir de ihracı da incirin ekonomisinde kurusu kadar olmasa da önemli bir yer tutmaktadır. Taze incir ihracatında Bursa siyahı ve sarı lop ilk iki sırayı almaktadır. Sarı lop incir ihracatının tamamına yakını Aydın'dan büyük bir çoğunluğu da Buharkent ‘ten gerçekleşmektedir.
2013 yılında Buharkent 6,4 bin ton ile ilk sırayı alırken Kuyucak 4 bin tonlarda seyretmiştir.
2014 yılında Buharkent taze incir üretimi yaklaşık olarak 24 bin tona yükselirken ihracatı ise 1600 ton olarak gerçekleşmiştir.
İhraç edilen sarı lop incir, şoklanarak ihracat kalemi haline gelirken,iç piyasada reçel yapımında kullanıldığı gibi özellikle Almanya’ ve Avusturya’ya ihraç edilerek pasta içi malzeme olarak değerlendirilmiştir. İhracat eğrisinin yükselmesi için bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir:
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı inciri “ekolojik” ve “korunması zaruri” bitkisel ürün statüsüne alarak inciri koruma ile ilgili özel bir yönetmelik çıkarmalıdır.
Her ilçe için İl İdare Kanunu gereğince ilk hasat tarihleri belirlenmeli; bu tarihler öncesinde pazar ve hallerde incir satışı yapılmamalıdır.
Aydın Ticaret Borsası bünyesinde bulunan “kalıntı analiz labaratuvarı” etephon kullanımını tespit edebilecek “kit” sahip olabilmek için 2015 yılı başında girişimlerini başlatmalıdır.
Taze incir ihracatı son yıllarda oldukça iyi bir gelişme eğrisi göstermektedir. 2006 yılında yaklaşık olarak 9 bin ton taze incir ihracatı yapılırken bu ihracattan 14 milyon dolar gelir elde edilmiştir.
2011 yılında yaklaşık olarak 15 bin ton taze incir ihracatı yapılmış bu ihracattan ise yine yaklaşık olarak 30 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Taze incir ihracatımızda en büyük alıcıların Avusturya, Belçika, Fransa olduğunu görmekteyiz. Bu ülkeleri Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan, İsviçre, İngiltere takip etmektedir. 2013-2014 yıllarında Almanya en fazla taze incir ithal eden ülke konumuna yerleşmiştir.
Taze incir ihracatında Bursa en fazla ihracatı yapar görünürken son yıllarda İzmir, Manisa (Alaşehir), Balıkesir bu alanda gelişme göstermiştir. Bursa’dan ihraç edilen ürünün tamamı Bursa siyahı incir olup, Uludağ Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği eksik kalan üretimi Aydın ve Ege illerinden tamamlamaktadır. Akdeniz Bölgesi ise üçüncü bir yetiştirme ve ihracat alanı olarak karşımıza çıkmaktadır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.