Dünkü yazımızda jeotermal enerjinin kullanım alanlarını ele almıştık. Bugün diğer kullanım alanları ile Aydın’da jeotermal enerji-sera bağlantısını incelemeye başlayalım.
Yüksek Konsantrasyon solüsyonunun buharlaşması, Amonyum , Kereste kurutulması, balık vb. yiyeceklerin kurutulması, Bayer’s yoluyla Alüminyum elde edilmesi, çiftlik ürünlerinin çabuk kurutulması , Şeker endüstrisi, tuz elde edilmesi , Temiz su elde edilmesi, tuzlu oranının artırılması , Çimento kurutulması , Organik maddelerin kurutulması (Yosun, et, sebze) , Balık kurutma , Ev ve Sera ısıtma , Soğutma , Kümes ve Ahır Isıtma , Mantar Yetiştirme , Toprak ısıtma kent ısıtması, Sağlık tesisleri , Yüzme havuzları, fermantasyon, damıtma , Balık Çiftlikleri, Yiyeceklerin kurutulmasında (balık, Yosun vb.) ve sterilize edilmesi, konservecilikte (Japonya, ABD., İzlanda, Filipinler) , Kerestecilikte ve ağaç kaplama sanayiinde (Yeni Zelenda) , Kağıt (Yeni Zelanda, İzlanda, Japonya) ve dokuma (Yeni Zelanda, İzlanda) , Şeker, İlaç, Pastorize süt fabrikalarında kimyasal madde üretimi.
Dünya, bu kadar endüstri dalında piyasa ihtiyaçları ve kârlılık oranları düşünerek yatırım yaparken bizim jeotermalciler işin en kârlı, en dertsiz ve en kolayına kaçmaktalar. Gerçekte ise kendilerine hediye edilmiş bu milli kaynağı çar çur ettiklerinin farkında bile değiller.
Aydın ilinde ise jeotermal değerler elektrik santralı yolu ile enerji üretimine yönlenmiştir. Jeotermal alanlar 1. ve derecede tarım alanlarının ortasında yer almasına rağmen tarım sektörü bu değerden hiç yararlanamamaktadır.
Buharkent Kızıldere’de Denizli il Özel İdaresine ait seralarda geçmişte örtü altı tarımı uygulaması yapılmıştır. Ancak geçmişte Denizli İl Özel İdaresi yönetimi ile İl Tarım Müdürlüğü arasında görüş ayrılıklarından dolayı parsellenmiş yaklaşık 1200 dekar sera arazisi atıl durumdadır. Zorlu Doğal AŞ’ye ait eşanjör sistemleri bu yatırım için kurulmuş ve hazır vaziyette beklerken…
Mine HASDEMİR ve arkadaşlarınca “Türkiye’de Jeotermal Seracılığın Mevcut Durumu İle Karar Verme Süreçlerinde Etkili Olan Faktörlerin Analizi” adlı TÜBİTAK Projesinin Sonuç Raporu‘nda yer alan bilgilere göre,
“Türkiye’deki toplam tarım alanlarının %1,5‘i Aydın ilinde yer almaktadır. Toplam tarım alanlarının % 37’sini tahıl ve diğer bitkisel ürünler, %12’sini nadas alanları ve %59’unu meyve alanları oluşturmaktadır. Aydın ilindeki toplam alanların yalnızca %3’ünde sebze yetiştirilmektedir (Anonim, 2012c).”
“Aydın ilinde 2610 dekarlık alanda 19 bin 432 tonluk örtü altı üretim gerçekleşmiştir. Bu üretimin yüzde 53’ünü domates, yüzde 4’ünü hıyar oluşturmaktadır
Aydın ilinde jeotermal kaynaklarla ısıtılan seraların toplam alanı 2012 yılı itibari ile 134 dekar iken bugün 150 dekardır.”
Bu rakam jeotermal potansiyelin yanında çok düşük kalmaktadır. Şu anda Aydın ilinde jeotermal enerjiden üretilen elektrik miktarı yaklaşık 450 MW’dır. Mevcut seralara –Sultanhisar’da jeotermal şirketin kendisine ait olan sera hariç olmak üzere- düzenli jeotermal akışkan verilmediği veya hiç akışkan verilmediği için pek çok sera kömür ile ısıtılmaktadır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.