Ülkemiz yaş sebze ve üretimi bakımından son derece şanslı olup, sadece bazı tropikal meyve ve sebzeler dışında hemen hemen dünyada yetişen tüm sebze ve meyve çeşitleri ülkemizde yetiştirilmektedir.
Ülkemiz topraklarının 24 milyon hektarında tarım yapılmakta olup bunun yaklaşık olarak yüzde 3,4’nde sebze ve yine yaklaşık olarak yüzde 8,1’inde meyve, yüzde 2’sinde bağcılık, yüzde 3,2’sinde ise zeytin tarımı yapılmaktadır. Buna göre;
Tarım Çeşidi Üretim Alanı (hektar)
Sebze Tarımı 812 000
Meyve Tarımı 1 095 000
Bağ 480 000
Zeytin 820 000
Örtü Altı Yetiştiricilik 59 000
Toplam 3 266 000
Diğer pek çok üründe olduğu gibi ülkemizdeki sebze alanları azalırken meyve alanlarının yıllar geçtikçe artmakta olduğunu görmekteyiz. Bunun da en önemli nedenlerini sıralayacak olursak, genç nüfusun tarımdan uzaklaşması, tarım alanlarının, özellikle sebze ve meyve alanlarının tarım dışı amaçlarla kullanılması, maden alanları açabilmek için tarım alanlarının feda edilmesi, jeotermal enerji üretimi amacı ile sebze ve meyve alanlarının talan edilmesi.
Türkiye’nin Sebze, Meyve Üretim Alanı ve Miktarı
Yıllar Meyve Meyve Sebze Sebze Toplam
Alanı (Da) Üretimi (Ton) Alanı (Da) Üretimi (Ton) (Ton)
1995 23 845 650 10 820 294 9 545 810 21 868 745 32 693 039
2000 24 765 680 13 421 100 9 350 510 24 638 162 38 059 262
2005 26 998 310 14 715 375 9 122 570 26 472 162 41 187 637
2006 27 722 481 14 990 671 8 769 364 25 851 612 40 842 282
2007 27 882 985 14 320 544 8 492 8 23 25 661 138 39 981 138
2008 28 277 356 15 594 011 8 643 132 27 218 319 42 812 330
2009 28 185 715 16 388 726 8 418 144 26 780 395 43 169 121
2010 28 800 864 16 385 745 8 362 109 25 997 195 42 382 940
2011 29 571 538 16 993 476 8 514 624 27 547 462 44 540 038
2012 30 586 213 17 862 484 8 719 927 27 820 207 46 682 691
2013 30 922 401 17 995 395 8 599 860 28 448 218 46 443 613
2014 31 019 033 16 876 201 8 464 462 28 569 781 45 445 982
Yarın devam edeceğiz.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.