Batı Trakya ve Makedonya gezimizin üçüncü gününde Batı Trakya’dan ayrılmak üzereyiz.
Batı Trakya ve Makedonya’nın sınırını Karasu Nehri çizmekte. Karasu’yu da yakından görmek istedik.
Bir zamanlar tamamen Türklerin yaşadığı Okçular (Toksotos) Köyü, nehrin hemen kenarına ve nehre nazır bir köy. 29 yıl önce evine defalarca misafir olduğum Rula’nın evini aradı gözlerim. Ancak hangisi olduğunu ayırt edemedim. Gezi programını bozmamak için de sorup soruşturmadım.
Nehir kenarında güzel ve yem yeşil bir gezinti alanı mevcut. Ancak dinlenme tesisleri eksik. Tamamı bir küçük büfeden ibaret.
Hüseyin Sadık meslektaşlarına, bir başka tarımsal enstitü görevlilerine rastladı. Kısa ve koyu bir sohbete daldılar.
Karasu’yu geçtikten sonra yol boyu manzaraları tamamen değişmekte. Konutlar daha muntazam, tarım alanları daha bakımlı ve modern. Devlet desteklemelerinin izlerini açıkça görmek mümkün.
Kavala içinden geçen eski yola girmeden kuzeyden yeni otoyoldan devam ediyoruz. Küçük parçalı tarım arazileri içinde bağların varlığı dikkat çekmekte. Bizdeki sistemin aynısı. Beton direk, basınçlı sulama sistemi ve telli terbiye kurgusu.
Bağın girişine “nostaljik” amaçlı gazlı olarak tabir edilen eski bir traktör yerleştirilmiş.
Yeni yolda, eski yolda olduğu gibi Apollon Gölü’nü görme imkanı yok.
Selanik’e yaklaştıkça trafik sıkılaşmakta.
Selanik denilince her Türkün aklına öncelikle Atatürk gelir.
Selanik daha çok İzmir’e benzemekte. Sahilde Beyaz kule sık ziyaret edilen bir tarihi yapı. Önceleri hapishane olarak kullanılmış. İçeride herhangi bir tarihi obje bulunmamakta. Sadece merdiven ve gözetleme mazgalları. Şuanda turistlere ücretli olarak ziyarete açık.
Selanik şehir içi trafiği bir keşmekeş. Özel otolar kadar ticari taksiler yaygın.
Selanik adını, Yunanca’da Thessalos ve Niki kelimelerinin birleşmesinden doğan “Thessaloniki” kelimesinden almaktadır. Thessalian Zaferi anlamına da geldiği söylenmektedir. Makedon prensesi ve aynı zamanda hepimizin de adını sıkça duyduğu Büyük İskender’in kız kardeşi “Thessalonike” den aldığı da rivayet edilmektedir.
Selanik tüm kıta Yunanistan’ı gibi pahalı bir şehir. Hele Avroya geçişten sonra hayat daha da pahalılaşmış.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.