2016 yılı Türk tarım ihracatı açısından olumsuz ve zarar edilen bir yıl oldu.
Bunda da en büyük etken Rusya ile yaşadığımız uçak düşürme ile başlayan, siyasi olarak devam eden, sonunda tatlıya bağlanan kriz sürecinin etkisidir.
Neyse ki sonunda tatlıya bağlandı.
Ancak bu kriz sonuçlandı derken Hollanda, Almanya, Avusturya ile yeni bir kriz ortamına girildi. Bu üç ülke ile krizin Rusya krizine benzemeyeceği ortada. Çünkü Batı Avrupa ülkeleri Rusya gibi duygusal ve fevri poltikalar üretmezler. Faydacı ve dış politika üretmede daha sakin ve akılcı hareket ederler. Bu bakımdan Rusya krizinde olduğu gibi Türkiye’ye ihracat ambargosu koymak gibi bir yola girmezler.
Rusya iklimi ve tarım potansiyel bakımından bizim için çok iyi bir ithalat ülekesi konumuda özellikle tarım ürünleri bakımından.
Rusya, 1 Ocak itibarıyla birtakım ekonomik yaptırımlara giderek, Türkiye'den domates, portakal, elma, kayısı, lahana, muz, brokoli, mandalina, salatalık, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, karanfil ile tavuk ve hindi eti ithalatını yasaklamıştı.
Rusya’nın uçak düşürme krizi sonrası, Türk ürünlerine getirdiği ambargonun yaş meyve sebze ihracatına faturası 360 milyon doları buldu. Ocak-haziran döneminde Rusya’ya tarım ürünleri ihracatı yüzde 81 oranında azalarak 92 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde gerçekleştirilen domates ihracatı ise 156,6 milyon dolara düştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin ile görüşmesi sonucu ihracatla ilgili sorunlar, domates dışında büyük ölçüde aşıldı.
Bunun etkileri de görülmeye başlandı.
Özellikle mayıs ve haziran ayları içerisinde Rusya’daki ithalatçılarla Türk ihracatçılar arasında yaş sebze ve meyve konusunda görüşmeler olumlu sonuçlar vermeye başladı.
Son günlerde en çok ihracat yapılan ülkeler ise Irak, Rusya Federasyonu, Romanya, Beyaz Rusya ve Almanya oldu. Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatı 2017'nin ilk 5 ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, miktarda yüzde 15, değerde yüzde 6 oranında artış göstererek yaklaşık 764,5 milyon dolara yükseldi.
Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizin normalleşmesi ve yaş meyve ve sebze ürünleri üzerindeki ithalat yasağının kaldırılmasıyla, önümüzdeki aylarda ve gelecek sezonda ihracatımızda ortalama 250 milyon dolarlık bir artış olacağını öngörüyoruz. Sektörün en önemli ihraç kalemlerinden olan domatesteki yasak hala devam etmekle birlikle Rusya için 260 milyon dolarlık bir ihracat hacmi söz konusudur.
İhracatın etkisi iç pazarlarda görülmeye başlandı.
Özellikle üzüm konusunda, tedarik amaçlı ihracatçı firma temsilcleriyle üzüm üreticisi ile görüşmeye başladılar. Özellikle sofralık ve Trakya ilkeren, süperior ve sultaniye gibi üzümlere ilgi oldukça yüksek. Fiyatlar oluşma sürecinde.
Diğer tarım ürünlerinde de benzeri sürece girilmek üzere.
Az bir gayretle tarım ürünleri ihracatında daha aydınık günler yakında.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.