Jeotermal enerji pek çok alanda ve sektörde çok çeşitli amaçlarla ve üstün eknomik getirisiyle kullanılmaktadır. Bizde kullanım yelpazesi ne kadar dar ise dünyada o kadar geniştir.
Bazı Ülkelerde Şu Çeşitli Endüstri Dallarında Uygulamaları Yapılmaktadır:
Yiyeceklerin kurutulmasında (balık, Yosun vb.) ve sterilize edilmesi, konservecilikte (Japonya, ABD., İzlanda, Filipinler)
Kerestecilikte ve ağaç kaplama sanayiinde (Yeni Zelenda)
Kâğıt (Yeni Zelanda, İzlanda, Japonya) ve dokuma (Yeni Zelanda, İzlanda)
Şeker, İlaç, Pastorize süt fabrikalarında (Japonya vb.)
Jeotermal akışkandan borikasit, amonyumbikarbonat, ağır su (döteryum oksit) amonyum sülfat vb. kimyasal maddelerin elde edilmesinde, Jeotermal akışkandaki CO2 den kuru buz elde edilmesinde (ABD., Türkiye), sağlık ve turistik tesislerde bir çok ülkelerde kullanılmakta.
Jeotermal kaynaklar diğer ülkelerde şu alanlarda kullanılmaktadır:
Yüksek Konsantrasyon solüsyonunun buharlaşması, Amonyum absorpsiyonu ile soğutma, Hidrojen sülfit yolu ile ağır su eldesi, Diyatomitlerin kurutulması, kereste kurutulması, balık vb. yiyeceklerin kurutulması, Bayer’s yoluyla Alüminyum eldesi, Çiftlik ürünlerinin çabuk kurutulması , Şeker endüstrisi, tuz eldesi, Temiz su eldesi, tuzlu oranının artırılması, Çimento kurutulması, Organik maddelerin kurutulması (Yosun, et, sebze) , Balık kurutma, Ev ve Sera ısıtma, Soğutma, Kümes ve Ahır Isıtma, Mantar Yetiştirme, Toprak ısıtma kent ısıtması, Sağlık tesisleri, Yüzme havuzları, mayalanma, damıtma, Balık Çiftlikleri.
Bizde ise CO2 den kuru buz elde edilmesi, ev ve sera ısıtma dışında pek kullanılmamaktadır. Bunun da nedeni elektrik enerjisi üretiminin diğer sektörlere göre daha risksiz olması ve çok yüksek kar marjına sahip olmasıdır.
Şirketler ve holdingler elektriği devlete alım garantisi ve yüksek fiyattan satarlarken, pazarlama başta olmak üzere hiçbir risk ile karşı karşıya kalmamaktadırlar.
Jeotermal enerjiden elektrik üretimi çok az sayıda personel istihdamına ihtiyaç duyduğu için bu bakımdan da giderler oldukça aşağıya çekilmektedir.
Aydın’ın bir tarım kenti olması, iklimi başta olmak üzere pek çok özelliğinin örtü altı tarıma elverişli olmasına rağmen Salavatlı ve Kızıldere dışında jeotermal alanlar çevresinde örtü altı tarıma hizmet etmek için herhangi bir jeotermalden yararlanma girişimi ve yatırımı mevcut değildir. Halbuki üretici ve halk bu konuda büyük beklentiler içindedir.
Aydın ilinde de jeotermal imtiyaz sahibi şirketler enerji üretimine yönelmişlerdir. Jeotermal alanlar 1. ve derecede tarım alanlarının ortasında yer almasına rağmen tarım sektörü bu değerden yeterince yararlanamamaktadır. Kızıldere’de Denizli il Özel İdaresine ait seralarda geçmişte örtü altı tarımı uygulaması yapılmıştır. Ancak bugün 1200 dekar sera arazisi atıl durumdadır. Örtü altı tarıma ısı sağlamak amacı ile Jeotermal santral kompleksinde iki adet eşanjör hazır durumdadır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.