Takip Et

DÜNYA ZEYTİN ÜRETİMİ VE DÜNYADA YERİMİZ

İçinde bulunduğumuz dönem zeytin hasadının sürdüğü zeytinyağı üretiminin en yoğun olduğu dönemdir.

Ge ve Aydın’ın bazı ilçelerinde hala sofralık zeytin üretimi tamamlanamamış zeytinyağı için fabrikalar 24 saat aralıksız çalışmaktalar.

ZeYtin ülkemizin,Ege,Marmara,Akdeniz bölgelerinin vazgeçilemez ürünlerinden.Dünyada ise zeytin alanları daha çok Akdeniz havzasında kümelenmiş durumda.

Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre 2016/2017 döneminde (tahmin) dünya genelinde toplam 2.874.000 ton sofralık zeytin üretimi gerçekleştirilmiştir. Kesin olmayan verilere göre ise 2017/2018 dönemi (öngörü) toplam sofralık zeytin üretim miktarı 2.954.000 tondur. Dünya sofralık zeytin üretimi son beş sezonda ortalama 2.74 milyon tonlarda seyretmiş olup en önemli üretici ülkeler sırasıyla AB, Türkiye, Mısır, Cezayir, Fas ve Suriye’dir. AB ülkeleri arasında ilk sırayı İspanya almakta onu Yunanistan ve İtalya izlemektedir. 2016/17 sezonunda İspanya’nın AB üretimindeki payının % 65 seviyesinde olduğu tahmin edilmektedir. (Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, 2018)

Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre zeytin üretiminde 2018-2019 döneminde İspanya 613 bin ton ile ilk sırada yer alırken onu 450 bin ton ile Mısır, 420 bin ton ile Türkiye, 342,5 bin ton ile Cezayir ve 190 bin ton ile Yunanistan izlemektedir.

2018 yılında Dünya toplam zeytin üretimi 2,75 milyon ton olarak gerçekleşirken İspanya yaklaşık %22,3’ünü tek başına yapmaktadır.

Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre zeytinyağı üretiminde 2018-2019 döneminde İspanya 1,6 milyon ton ile zeytinde olduğu gibi ilk sırada yer alırken onu 265 bin ton ile İtalya, 225 bin ton ile Yunanistan, 200 bin ton ile Fas ve 183 bin ton ile Türkiye izlemektedir. Dünya toplam zeytinyağı üretimi 3,1 milyon ton olarak gerçekleşirken İspanya yaklaşık %51’ini tek başına yapmaktadır.

Türkiye ise küresel zeytin üretiminin yaklaşık %15,8’sini gerçekleştirmektedir. Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre zeytin tüketiminde 2018-2019 döneminde Mısır 370 bin ton ile ilk sırada yer alırken onu 360 bin ton ile Türkiye, 340 bin ton ile Arjantin, 205 bin ton ile İspanya ve 161 bin ton ile ABD izlemektedir. Dünya toplam zeytin tüketimi 2,67 milyon ton olarak gerçekleşirken Mısır yaklaşık %13,9’unu tek başına yapmaktadır. Türkiye ise küresel zeytin tüketimimin yaklaşık %13,5’ini gerçekleştirmektedir. Açıkça görülmektedir ki İspanya üretiminin 408 bin tonunu, Mısır 80 bin tonunu, Türkiye 60 bin tonunu, Yunanistan 174 bin tonunu ihraç edebilecek konumda iken Cezayir ise hemen hemen ürettiği kadar tüketmektedir.

Türkiye ise küresel zeytin üretiminin yaklaşık %15,2’sini gerçekleştirmektedir. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre ise Türkiye’de 2019-2020 döneminde üretimin tahmini olarak 1,5 milyon ton olacağı bunun yaklaşık 414 bin tonunun yemeklik 1,1 milyon tonun da yağlık olarak olacağı öngörülmektedir.

Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre zeytinyağı tüketiminde 2018-2019 döneminde İspanya 525 bin ton ile ilk sırada yer alırken onu 500 bin ton ile İtalya, 315,5 bin ton ile ABD, 163 bin ton ile Türkiye ve 140 bin ton ile Fas izlemektedir. Dünya toplam zeytinyağı tüketimi 2,95 milyon ton olarak gerçekleşirken İspanya yaklaşık %17,8’ini tek başına yapmaktadır.

Zeytin (hem yemeklik hem de yağlık) rekoltesinin en yüksek olacağı ilin 386,5 bin ton ile Aydın’ın olması beklenirken onu sırası ile 163,1 bin ton ile Balıkesir’in, 154,6 bin ton ile Muğla’nın, 135,5 bin ton ile Manisa’nın, 127,5 bin ton ile Hatay ve 117,7 bin ton ile İzmir’in takip etmesi beklenmektedir. (TİM)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.