Buğday tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de en önemli tarım ürünlerinden birisi. Tüketim de ülkemizde aynı paralelde yüksek. Çünkü Türk toplumunun ana gıda maddesi ekmektir.
Dünya buğday üretimini dikkate aldığımızda ve ülke topraklarının potansiyelinden hareketle üretimimizin tüketimle paralellik göstermediğini görmekteyiz. Ülkemiz insanı en çok buğday tüketen toplumlardan birisi olmasına rağmen zaman zaman buğday ithalatına gidilmesi üretim kaynaklı sorunların varlığını ortaya koymaktadır.
Ülkemizin buğday tüketiminin 19 bin 200-19 bin 900 ton arasında seyretmesi ve üretim ile tüketim arasında çok az bir farkın bulunması buğday üretiminin herhangi bir riskle karşılaşması halinde önemli sorunların ortaya çıkacağı meydandadır.
Dünya Buğday Üretiminde Önemli Ülkeler ve Üretim Miktarları
Ülkeler Üretim (Ton)
Çin 127 127 000
ABD 57 966 700
Hindistan 93 510 000
Rusya Federasyonu 52 090 800
Fransa, 38 613 900
Kanada 37 529 600
Almanya 25 019 100
Pakistan 24 231 000
Avustralya 22 855 600
Ukrayna 22 793 000
Türkiye 22 050 000
Diğer 740 000 000
Ülkemiz dünya buğday üretiminin yaklaşık yüzde 2,5’ini karşılamaktadır.2014 yılında Türkiye buğday rekoltesinin, yıllara ve yağışlara göre 18 milyon ile 22 milyon ton arasında değişmesi tahmin edilmiş ve üretim yaklaşık olarak 19 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.