Takip Et

GIDA TÜKETİM ALIŞKANLIKLARIMIZ

Dünkü yazımızda insan beslenmesinde proteinli besinler olarak adlandırdığımız başta et olmak üzere süt, yumurta ve bazı bitkisel gıdaların önemini vurgulamış bunun için de uzun vadeli besin ve beslenme politikalarının oluşturulması gerektiği üzerinde durmuştuk. Sonuç olarak da protein kaynaklı beslenmede eksikliğin, proteinli gıda üretiminden ve dolayısıyla proteinli gıda fiyatlarından kaynaklandığını açıklamış çözüm yolu olarak da hayvansal protein üretiminin artması için damızlık desteklemeleri ve girdi fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini ileri sürmüştük.

Bu yazımızda Türk halkının beslenme alışkanlıkları ile ilgili bilgileri ortaya koymaya çalışacağız.

Türk halkının beslenme durumuna baktığımızda temel besinin ekmek ve diğer tahıl ürünleri olduğu ortaya çıkacaktır.

1970’li yılların başlarında yapılan besin tüketimi araştırmaları bize Türk halkının günlük enerjinin ortalama %45’ini ekmekten, %60’ını ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağlanmakta olduğunu ortaya koymaktadır.

Arslan ve arkadaşları 2006 yılında yaptıkları araştırmada Ankara’da 10 il ve ilçe köylerinde 787 bireyde ve Pekcan ve arkadaşları ise yine 2006 yılında 1627 bireyde sırasıyla günlük enerjinin %37 ve %43’ünün tahıl ve tahıl ürünlerinden geldiğini saptamıştır.

Bireylerin günlük protein alımının %43’ünün hayvansal %57’sinin ise bitkisel kaynaklı olduğu belirlenmiştir. Bu da bize protein alınımında hala hayvansal proteinlerin daha az tüketildiğini göstermektedir.

Bölgelere göre gıda tüketim alışkanlıkları ele alındığında karşımıza şu sonuçlar çıkmaktadır:

1994 yılı Hane Halkı Tüketim Harcamaları ve Gelir Dağılımı Araştırması sonuçlarına dayanılarak yapılan çalışmalar sonucu, bölgesel gıda tüketimi analizi sonuçları aşağıda sıralanmıştır:

• En yüksek meyve tüketimi Ege bölgesinde,

• Güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğurt tüketimi süt tüketiminden daha fazla

• En yüksek balık tüketimi Karadeniz bölgesinde,

• En düşük balık tüketimi Güneydoğu Anadolu bölgesinde,

• Kümes hayvanı tüketimi sadece Ege Bölgesinde koyun ve kuzu eti tüketiminden fazla,

• İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde kümes hayvanı tüketimi ve balık tüketimi yüzdeleri eşit,

• Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sıcak içecekler (özellikle çay) kola tüketiminden daha fazla,

• En yüksek kola tüketimi Akdeniz bölgesinde,

• Bütün bölgelerde meyve suyu tüketimi sıcak içecek tüketiminin daha aşağısında bulunmuştur.(*)

(*):Yağmur ve Güneş. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.