Dünkü yazımızda Coğrafi işaretin neden önemli olduğunu Muğla Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü Öğretim üyesi Sayın Ümmühan Gökovalı’nın bir araştırmasını kaynak göstererek açıklamaya çalıştık.
“Cİ’lerin korunması, gelişmekte olan ülkelere ekonomik kazançlar sağlarken aynı zamanda bu ülkelerin iktisadi olarak görece daha kötü durumda olan kırsal yörelerinde yaşayan üreticilerine de fayda sağlayacaktır.”
“ Cİ korumasından tam olarak faydalanılabilmesi ile gelir düzeyi düşük ülkelerde görece daha kötü durumdaki tarım kesimi desteklenmiş olacak, böylece bu kesime yönelik sürekli bir gelir akışı sağlanabilecektir. Diğer bir ifadeyle, kırsal bölgelerdeki tarım ve el sanatları ürünlerinin Cİ ile korunması bu bölgelerin ekonomik kalkınmasının desteklenmesine katkıda bulunur.”
Ve bir tarım ülkesi olan Türkiye için Cİ bulunmaz fırsatlar içermektedir.
“Cİ’e konu olan ürünler genellikle yiyecek, içecek, alkollü içecekler ve şarap gibi tarıma dayalı ürünler olabileceği gibi el sanatları ürünleri de olabilir. Bu tarzdaki ürünler ise özellikle gelişmekte olan ülkelerde mevcuttur; çay, kahve, kakao, pirinç, muz, Hindistan cevizi, mango, papaya, baharatlar, çiçekler, alkollü veya alkolsüz içecekler gibi.”
Cİ bahsedildiği gibi pek çok yönlü kurumsal ve toplumsal yarar içermektedir:
“Cİ’ler bölgesel ve kırsal kalkınma aracı olarak kullanılabilir.
Türkiye’de her ne kadar yıllar itibariyle kırsal kesimin toplam nüfus ve toplam istihdam içindeki payı azalsa da halen gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında yüksek bir paya sahiptir.
Tarımın teknolojiden uzak ve halen hava koşullarına bağımlı olması, yöre insanları için sürdürülebilir bir gelir sağlanmasını engellemektedir. Yıllar itibarı ile artan azalan bir şekilde seyreden mahsul ekimlerinin, ürün fazlalığı nedeni ile telef olan ürünlerin önüne geçmenin bir çaresi Cİ’ler olabilir.
Cİ ile korunan bir ürünün kalitesi ve ünü o ürüne kemikleşmiş ve sadık olan bir talep yaratacak ve dolayısıyla mahsul fazlalığı olsa bile o malın fiyatının düşmesi ve telef olması engellenebilecektir.
Diğer taraftan kırsal kesimin düşük gelir düzeyi düşünüldüğünde, Cİ korumasının o yörede üretim yapan yerel halka sürekli bir gelir sağlayabileceği de göz ardı edilmemelidir.
Ayrıca, Cİ ile korunan ürünün yörede üretilmesi ve iş olanaklarının arttırılması köyden kente göçün önüne geçilmesine de yardımcı olacaktır.
Geçen hafta TV Den’de konuğum Aydın Ticaret Borsası Başkanı Sayın Fevzi Çondur idi.Prıgram esnasında izleyicilerimize Aydın kestanesinin de cograf işaretinin alınması için zamanın çok kısaldığını ifade etti.
Bu çalışma ve müjde bizleri fazlası ile mutlu kıldı.
Bu faaliyetinden dolayı,kestane için Coğrafi işaret mücadele ve çalışması yapan Başta Sayın Fevzi Çondur olmak üzere tüm ilgilileri gönülden kutlarım.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.