Alaşehir’de düzenlenen “MANİSA İLİ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ SEMPOZYUMU” ile ilgili iznimlerimizi aktarmaya devam ediyoruz.
Etkinliğin sempozyum bölümünde yer alan konuşmalarda ilk sözü ve sunumu Prof Dr. Şakir Şimşek aldı. Şimşek sunumunda özetle:
“Dünyada jeotermal enerji ile ilgili kurulu güç 12 bin Megawatt’tır.Türkiye’de ise 650 Mw..Türkiye’de diğer kurulumlarla beraber jeotermal enerji 70 bin Mw’ye ulaşmaktadır.
MTA verilerine göre Türkiye’de 240 jeotermal alan ve 2 bin civarında jeotermal kuyu mevcuttur.
Aydın’da 12 jeotermal santral kurulmuş, 8 santral ise inşa halindedir.
Alaşehir’de üç jeotermal santral kurulmuş, 4 santral kurulma aşamasındadır.
Aydın Germencik’te toplam üretim kapasitesi 162 Mw’a ulaşmıştır. Türkiye’de jeotermal ile ısıtılan konut saysı ise 135 bine ulaşmıştır.
Nevşehir Kozaklı jeotermal alanında re-enjeksiyon olmadığı için çökmeler meydana gelmeye başlamıştır.”
Prof Dr.Hasan Sözbilir:Manisa İlinin jeolojik yapısı ile jeotermal enerji potansiyeli ile ilgili bilgiler verirken özellikle,Kuzey Manisa’da potansiyel alanların varlığından söz ederek, gelecekte neredeyse tüm Manisa’da oluşacak jeotermal alanların sinyalini verdi.
Prof Dr. Niyazi Aksoy,sunumu en dikkatle dinlenen kişi oldu.Verdiği rakam ve bilgiler zaman zaman hayret ve dehşet uyandırdı. Özetle,
“Dünyanın 80 ülkesinde jeotermal enerjinin büyüme hızı % 5 iken ülkemizde %100’ü aşmıştır.Dünyada kurulu güç 13 bin Mw’a yaklaşmış iken ülkemizde 630 Mw’tır.Türkiye jeotermal üretimde ilk 20 ülke arasında yer alırken bugün 7.sıraya yükselmiştir.
Ülkemizdeki jeotermal kule sayısı petrol kulesi sayısından çok daha fazladır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.