Günümüzde çiftçilere kredi temin eden kuruluşlar, kanun ve yönetmeliklerle kurulmuş kredi işlerini belirli esaslara göre yürüten kamu ve özel sektöre ait kuruluşlardır. Bu kaynaklardan sağlanan kredilerde faiz oranı genellikle şahıslardan sağlanan kredilere göre daha düşüktür. Teşkilatlı Kredi Kaynakları:
“1. Kamu Tarımsal Kredi Kuruluşları,
2. Tarım Kredi Kooperatifleri
3. Özel Kredi Kurumları
4. Merkez Bankaları olarak gruplandırılabilir.”
Bu kurum ve kuruluşlar çiftçiler farklı alanlarda kredi imkanları sağlamaktadırlar:
Bireysel Çiftçi Kredileri
Projeli iŞletme Kredileri
Tavukçuluk Kredileri
Arıcılık Kredileri
Su Ürünleri Kredileri
Bağcılık Kredileri
Yatırım Kredileri
Spot Tarımsal Krediler
Sabit Faizli Traktör Kredisi
Sözleşmeli Üretim Kredileri
Sübvansiyonlu Tarımsal Krediler
Tarım Sigortaları.
“Bunlardan en çok kullanılan kredi çeşidi bireysel çiftçi kredileri, tarımsal bir işletmeye sahip çiftçilik belgesi olan tüm üreticilere verilen kredidir. Bu kredilerin en önemli özelliği kullanımı en kolay olan kredi olmalarıdır. Krediye konu tarımsal üretime ilişkin varlıklar ve kullanılan girdiler üzerinden limit tespit edilmekte ve tespit edilen kredinin tamamı nakit olarak verilmektedir.”
“Projeli İşletme Kredileri, mevcuda ek veya yeni tesis edilecek besicilik işletmeler için açılan kredilerdir. Burada toplam proje tutarı esas alınmaktadır. Proje toplam tutarına tüm tesislerin maliyeti, bir devrelik hayvan alım bedeli, diğer donatım malzemelerinin proforma fatura bedeli ve işletme sermayesi ihtiyacı dahildir.”
• Tulgar Adı geçen tez.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.