Balıkçılık ve su ürünleri sektörünün birikmiş, çözüm bekleyen sorunları 3.Milli Tarım Şurası Balıkçılık Ve Süt Ürünleri Komisyonunun sonuç bildirisi ışığında ele alacağız:
• Potansiyel yetiştiricilik alanlarının planlanması ve yatırıma hazır hale getirilmesi.
• Mevcut tesislerde kapasite kullanım oranının artırılması.
• Finans kaynaklarına ulaşımda ve yararlandırılmasında kolaylık sağlanması.
• Kapalı devre yetiştiricilik sistemlerinin yaygınlaştırılması.
• Kabuklu, çift kabuklu ve yumuşakça yetiştiriciliğinin geliştirilmesi.
• Kullanılan suyun arıtılması için yatırım ve enerji giderlerinin desteklenmesi.
• Deniz ve barajlardaki yetiştiricilik işletmeleri için kıyılarda yükleme, boşaltma, lojistik, aşılama vb. ihtiyaçlar için alan ve imkânların sağlanması.
• Biyoteknoloji ve ıslah çalışmalarının yaygınlaştırılması ve desteklenmesi.
• Su ürünleri hastalıkları bölgesel laboratuvarlarının kurulması, hastalık risk analizi ve yönetim planlarının geliştirilmesi.
• Su ürünleri hastalıklarına karşı aşılama programları oluşturulması.
• Alternatif su ürünleri türleri de dâhil olmak üzere kuluçkahane ve yavru üretim altyapısının geliştirilmesi.
• Su bitkilerinin üretim ve yetiştiriciliğinin geliştirilmesi.
• Polikültür yetiştiriciliğinin geliştirilmesi.
• Alternatif ve yeni türlerle birlikte, omnivor ve herbivor su ürünleri türlerinin yetiştiriciliğinin geliştirilmesi.
• Tarıma dayalı su ürünleri ihtisas organize sanayi bölgelerinin oluşturulması.
• Organik su ürünleri yetiştiriciliği ve iyi tarım uygulamalarının teşvik edilmesi.
• Sürdürülebilir yetiştiricilik tekniklerinin kullanılması ve desteklenmesi.
• Alternatif ve yeni türlerin kültüre alınması için AR-GE çalışmaları yapılması.
• Su ürünleri kaynaklarının izlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) kullanımına yönelik çalışmalar yürütülmesi.
• İnsan tüketiminde kullanılmayan su ürünlerinin ve su ürünleri artıklarının değerlendirilmesine yönelik AR-GE çalışmaları yapılması.
• Su ürünleri hastalıklarına karşı yerli aşı ve ilaçların geliştirilmesi.
• ,Su ürünleri üretiminde yerli teknolojinin geliştirilmesi.
• Su ürünleri üretiminde alternatif ve yenilenebilir enerji kaynağı (dalga, akıntı, rüzgâr, güneş enerjisi vb.) kullanımının geliştirilmesi.
• Su ürünleri gen kaynaklarının belirlenmesi ve ıslahı ile ilgili çalışmalar yapılması.
• Tür bazında risk planlarının yapılması.
• Su ürünleri eğitiminin niteliğinin artırılması ve nitelikli genç araştırmacı yetiştirilmesi.
• AR-GE için fon kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve artırılması. 17. Yürütülen AR-GE çalışmaları ve sonuçlarının ortak bir veri tabanında toplanması ve paylaşımı için bir veri paylaşım sistemi geliştirilmesi.
Kaynak:3.Milli Tarım Şurası Komisyon Raporu
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.